Théodore Rousseau. Ustyrlig natur

Særudstilling /13.10.2016 - 08.01.2017

Théodore Rousseau (1812-67) hører til blandt fransk malerkunsts mest markante skikkelser i midten af 1800-tallet. Efterårets store særudstilling på Glyptoteket viser Rousseaus rigt varierede livsværk, hvor landskabsmaleriet blev en kampplads for vilde maleriske fornyelser. Udstillingen den første store præsentation af Rousseau i Skandinavien nogensinde og den første i Europa siden 1967.

Ustyrlige landskaber

Trods sin store betydning har Rousseau i lang tid stået i skyggen af efterfølgende generationer af franske malere – ikke mindst impressionisterne. Han indtog kunstscenen i en periode, hvor landskabsmaleriet opnåede status som en af de mest populære og eksperimenterende genrer. Her lå uendelige maleriske muligheder i naturens fænomener, det lunefulde vejr og det omskiftelige lys.
Rousseau viste sig hurtigt som en kunstner med et umådeligt repertoire. Men for ham var landskabet mere end blot natur. Maleriet blev det prisme, i hvilket han kunne forene den nøgterne registrering af naturen med hans eget kunstneriske, og til tider iltre temperament.

Ædruelige detaljeskildringer kombineres effektfuldt med svulstige penselstrøg i naturscener, hvor romantikkens credo om det sublime opleves for fuld visuel udblæsning.

Hele spændvidden

Fordelt på to etager, viser udstillingen spændvidden i hele Rousseaus kunstneriske virke. Værkerne er kronologisk arrangeret og demonstrerer, hvordan Rousseau eksperimenterede på tværs af forskellige teknikker og formater. Åbent og søgende i sit udtryk fremstår Rousseaus livsværk som en ekstrem frugtbar kombination af naturbetagelse og teknisk talent, der er med til at formulere et helt nyt vokabular inden for landskabsmaleriet.

Ustyrlig kunstner

Historien om Rousseaus karriere er gjort af samme stof, som myter er lavet af. Efter at han i en årrække var blevet mødt med kølighed og afslag af den parisiske Salon, valgte Rousseau i 1841 helt at boykotte denne øverste instans på den officielle kunstscene i Frankrig. Et vovet træk, som typisk ville spænde ben for enhver kunstnerisk karriere. For Rousseau gik det anderledes. Hans fravær blev synonymt med den voksende utilfredshed med Salonen, og snart blev han af hyldet som ”le Grand Refusé”.

Da de politiske vinde blæste i Rousseaus retning, kunne han i et nøje iscenesat comeback og som en anden heroisk martyr indtage ikke bare kunstscenen, men også et jurysæde for Salonen. Efterspørgslen på hans kunst fulgte hurtigt efter, og det netop i en tid, hvor det kommercielle kunstmarked for alvor så dagens lys. Snart gik hans værker til svimlende priser, og langt ind i det 20. århundrede var hans malerier og tegninger blandt de mest efterspurgte hos museer og privatsamlere.

”Théodore Rousseau. Ustyrlig natur” er blevet til i nært samarbejde med J. Paul Getty Museum i Los Angeles.

Læs mere +

Årskort

Et helt års adgang til de fantastiske samlinger, de mange særudstillinger, arrangementer og den smukke Vinterhave.

Museumscaféen Picnic

Picnic serverer moderne mad, kaffen er hjemmeristet, og det hele er skabt med omtanke.

Kalender

Se alle de spændende aktiviteter og arrangementer, som Glyptoteket byder på i årets løb.