Udstillingsåbning: Tal R. Dyr og Mennesker

Tal R. Dyr og mennesker

Særudstilling /18.06 - 17.01.2021

Glyptoteket viser fra den 18. juni 2020 en soloudstilling med den danske kunstner Tal R. Udstillingens centrum er en større serie nye bronzeskulpturer og gipser, som Tal R har arbejdet på i de senere år, og som for første gang præsenteres samlet.

Politiken

Kr. Dagblad

Berlingske

Tal R, der er født i 1967, har altid bevæget sig frit mellem genrer inklusive skulptur, men med sine bronzeskulpturer føjer han et nyt kapitel til sit oeuvre. Her er der nemlig tale om, at kunstneren på sin helt egen måde tager livtag med den store klassiske, figurative skulpturtradition. Netop denne tradition er kernen i Glyptotekets skulptursamling fra det 19. århundrede, der takket være Carl Jacobsens passion for den figurative skulptur fra sin samtid rummer en af verdens fineste Rodin-samlinger samt formidable værker af bl.a. de franske kunstnere Carpeaux og Degas.

Ser man kunsthistorisk på det, blev den fortællende figurative skulptur i det 20. århundrede afløst af et sprængt kunstbegreb, som med avantgardernes indtog fik den til at fremstå bedaget. Med neoavantgarde, minimalisme og popkunst, collage, assemblage, installationskunst og nye medier, blev der for alvor lang afstand til de fortællende, figurative bronze- og marmorværker fra århundredet før.

Det er imidlertid netop denne klassiske 1800-talsskulptur, Tal R har bevæget sig ind i. Han er betaget af skulpturkroppene fra det 19. århundrede, men transformerer dem ind i sit værk ved at tage udgangspunkt i det nære omkring ham selv: hverdagens kroppe, former og figurer. Han kalder det selv den banale hverdag: En danser, en dreng, en cyklist. Formet i ler, afstøbt i gips og støbt i bronze efter alle den klassiske skulpturs regler, præsenterer Tal R således for første gang en stor gruppe skulpturer i bronze.

Udstillingen bliver iscenesat i Vilhelm Dahlerups bygning – den ældste del af Glyptoteket, hvor man hidtil netop har kunnet opleve museets samling af dansk og fransk skulptur fra det 19. århundrede.

I denne video kan du se kunstneren Tal R og Bengt Holst, videnskabelig direktør i Københavns Zoo, i samtale med journalist Nynne Bjerre Christensen. De taler om dyr, mennesker og alt indimellem:

 

Hør også kunstnerne Tal R og Lea Guldditte Hestelund i en samtale om at arbejde med skulptur her:

 

Tal R. Dyr og Mennesker er andet led i Glyptotekets udstillingsrække med internationalt anerkendte samtidskunstnere, som museet har fået mulighed for at gennemføre i 2019, 2020 og 2021 takket være en bevilling fra Det Obelske Familiefond. Der udgives et katalog i forbindelse med udstillingen.

Læs mere +

Årskort

Et helt års adgang til de fantastiske samlinger, de mange særudstillinger, arrangementer og den smukke Vinterhave.

Museumscaféen Picnic

Picnic serverer moderne mad, kaffen er hjemmeristet, og det hele er skabt med omtanke.

Kalender

Se alle de spændende aktiviteter og arrangementer, som Glyptoteket byder på i årets løb.