Exhibition Paul Gauguin - Hvorfor er du vred?

Paul Gauguin – Hvorfor er du vred?

Særudstilling /19.11.2020 - 01.08.2021

”Vi har mange spørgsmål, vi gerne vil stille Gauguin” – Yuki Kihara, First Impressions: Paul Gauguin (2018)

Ny Carlsberg Glyptotek rummer en af verdens absolut fineste samlinger af værker af den franske kunstner Paul Gauguin (1848-1903). Særudstillingen er centreret om museets egen samling, suppleret med flere prominente indlån fra en række udenlandske museer og institutioner.

Jyllands-Posten

Børsen

Politiken

Kr. Dagblad

Berlingske

Særudstillingen Paul Gauguin – Hvorfor er du vred? genbesøger fortællingen om en af fransk kunsts mest mytologiserede figurer og stiller skarpt på kunstnerens værkproduktion fra Tahiti. Samlingen bliver sat i et nyt lys ved at lade værkerne spille sammen med historisk materiale fra både Gauguins fortid og hans samtid og ikke mindst med international samtidskunst.

Arkivmateriale, billedkunst og litteratur
Historien om Gauguin som ”vildmanden”, der i 1891 forlader Paris, sin danske kone og sine fem børn til fordel for en spirituel og kunstnerisk rejse til det Sydlige Stillehav, er en højt skattet fortælling i den vestlige kunsthistorie. Glyptoteket udfordrer den fortælling, vi umiddelbart kender og tematiserer igennem et alsidigt udvalg af historisk arkivmateriale, billedkunst og litteratur, hvordan Gauguins værkproduktion fra Tahiti ikke stod alene, men var del af et større politisk og kulturhistorisk landskab. Udstillingen ser blandt andet på, hvordan Gauguins kunst blev påvirket af den populariserede Tahitimyte, der allerede før Gauguins afrejse til det Sydlige Stillehav havde floreret op igennem et århundredes vestlig imperialisme og kulturhistorie.

På tværs af maleri, grafik, keramik, tegnekunst, tekster og træskærerarbejde lægger Paul Gauguin – Hvorfor er du vred? endnu et kapitel til fortællingen om Gauguin og hans mangesidige værkproduktion. Med både velkendte hovedværker fra museets egen samling som Vahine no te tiare (1891) samt sjældent udstillede værker fra bl.a. Musée d’Orsay i Paris og The Museu de Arte de São Paulo, vil udstillingen fremhæve nye facetter, der rækker udover kunstneriske ’ismer, form, farve og flade.

International samtidskunst
At genbesøge Gauguins værker handler også om at sætte den rene æstetiske oplevelse af værkerne ind i en kontekst, der lader os se på vores egen samtid i lyset af historien. Gauguins tahitianske billedverden kan i dag give anledning til refleksioner over blandt andet repræsentation, kolonialisme og køn, og der er ingen tvivl om, at værkerne kan påvirke os forskelligt afhængigt af hvilken kultur, historie, etnicitet, alder og køn, vi kommer med. I den sammenhæng har Glyptoteket valgt at præsentere en række internationale samtidskunstnere, hvis værker ikke tidligere har været vist i Danmark. De bidrager i udstillingen med nye og anderledes forståelser af den arv, Gauguins kunst har efterladt os i dag. Blandt de deltagende kunstnere er Angela Tiatia (NZ/AUS), Nashashibi/Skaer (UK), Selina Tusitala Marsh (NZ), Yuki Kihara (WS/JP) samt den afdøde tahitianske aktivist og multikunstner Henri Hiro (1944-1990). Yuki Kihara vil bl.a. bidrage med et stort videoværk, kommissioneret af Glyptoteket og de Young Museum i San Francisco, USA.

Se teaseren for videoværket First Impressions: Paul Gauguin, 2018 af Yuki Kihara (1975-) her:

© Courtesy of Yuki Kihara, the Fine Arts Museums of San Francisco, the Ny Carlsberg Glyptotek, Copenhagen and Milford Galleries Dunedin.

Arrangementer
Glyptoteket vil i løbet af udstillingsperioden være vært for en række arrangementer, der sætter fokus på udvalgte dele af udstillingen. Arrangementerne vil løbende blive offentliggjort her.

Katalog og produkter i museumsbutikken
Glyptoteket har udgivet et katalog i forbindelse med udstillingen Paul Gauguin – Hvorfor er du vred? Kataloget indeholder bidrag af: Anna Kærsgaard Gregersen, Henri Hiro, Yuki Kihara, Selina Tusitala Marsh, Nashashibi/Skaer, Patricia O’Brien, Thea Quiray Tagle, Angela Tiatia og Nina Tonga.

Kataloget kan købes i museumsbutikken og i webshoppen.

Se også museumsbutikkens udvalg af nye varer til særudstillingen Paul Gauguin – Hvorfor er du vred?

Tak for generøs støtte til udstillingen:

Augustinus Fonden

Aage og Johanne Louis-Hansens Fond

Læs mere +
paul gauguin - hvorfor er du vred. Glytptoteket. Foto: David Stjernholm

Paul Gauguin - Hvorfor er du vred? (Foto: David Stjernholm)

paul gauguin - hvorfor er du vred. Glytptoteket. Foto: David Stjernholm

Paul Gauguin - Hvorfor er du vred? (Foto: David Stjernholm)

paul gauguin - hvorfor er du vred. Glytptoteket. Foto: David Stjernholm

Paul Gauguin - Hvorfor er du vred? ROSALIND NASHASHIBI & LUCY SKAER | Why Are You Angry? | 2017 (Foto: David Stjernholm)

paul gauguin - hvorfor er du vred. Glytptoteket. Foto: David Stjernholm

Paul Gauguin - Hvorfor er du vred? (Foto: David Stjernholm)

Årskort

Et helt års adgang til de fantastiske samlinger, de mange særudstillinger, arrangementer og den smukke Vinterhave.

Museumscaféen Picnic

Picnic serverer moderne mad, kaffen er hjemmeristet, og det hele er skabt med omtanke.

Kalender

Se alle de spændende aktiviteter og arrangementer, som Glyptoteket byder på i årets løb.