Farao. Magtens ansigt

Særudstilling /12.10.2017 - 25.02.2018

I særudstillingen “Farao. Magtens ansigt” giver Glyptoteket et smugkig ind i magtstrukturer, gudetilbedelse og hverdagsliv i oldtidens Ægypten, hvor faraoen herskede som en personificeret gud og ubestridt autoritet.

Politiken

Berlingske

Børsen

Kr. Dagblad

Oldtidens Ægypten har til alle tider fascineret os. Ikke mindst har de mytiske faraoner – kongerne over dem alle, der var mere guder end mennesker – været genstand for mange fortællinger gennem tiden. I særudstillingen ser vi på perioden fra 2.000-1.700 f.Kr., som er kendt som “Mellemste Rige”. Det ægyptiske rige genrejste sig efter en nedgangsperiode, og stærke faraoner samlede landet i en central magt. Her kan man opleve, hvordan man for 4.000 år siden opbyggede personlige myter og formåede at regere et folk – helt uden spindoktorer, presse og sociale medier.

Genstande fra New York, Boston og Stockholm

Genstande fra Glyptotekets egen ægyptiske samling, der hører til blandt de fineste i verden, udstilles i “Farao. Magtens ansigt”. Side om side med indlån fra blandt andre The Metropolitan Museum of Art i New York, Medelhavsmuseet i Stockholm, Nationalmuseet og Museum of Fine Arts i Boston giver det tilsammen gæsterne et unikt indblik i kulturen omkring de magtfulde faraoner og en mulighed for at komme helt tæt på oldtidens Ægypten.

Krokodilleguden Sobek bliver kronet

Netop samarbejdet med Museum of Fine Arts i Boston har en helt særlig historie bag sig.  I 2010 rejste Glyptotekets ægyptolog, Tine Bagh, til Boston med en gipsafstøbning af en formodet krone til en statue af krokodilleguden Sobek. I Boston blev det fastslået, at kronen, der tilhører Glyptoteket, passer sammen med en statue af Sobek, der hører til i Boston. I forbindelse med særudstillingen bliver de to dele genforenet. Man kan derfor for første gang siden oldtidens Ægypten se Sobek sammen med sin fabelagtige kongekrone.

”Det er syv år siden, at vi fik bekræftet, at kronen på Glyptoteket hører sammen med statuen i Boston. At det nu kan lade sig gøre at få de to dele ført sammen og udstillet til glæde for alle Glyptotekets gæster, er en helt fantastisk oplevelse,” siger Tine Bagh.


Det sorte kongehoved får følgeskab

Udover den genkronede Sobek kan man i udstillingen også opleve Glyptotekets ikoniske “Sorte Kongehoved” (Amenemhat III). Hovedet får følgeskab af en pendant udlånt fra The Metropolitan Museum of Art i New York. Hovedet fra New York har, i modsætning til Glyptotekets, stadig sine karakteristiske store ører intakte. De to versioner af Amenemhat III udstilles side om side. De akkompagneres bl.a. af en sfinks, der forestiller Amenemhat IIIs far, Sesostris III, og et hoved, der forestiller Sesostris I. Sammen med en række andre afbildninger af faraonerne giver de et billede af, hvordan man har portrætteret og dermed opfattet magten i “Mellemste Rige”.

Kom i øjenhøjde med en farao og hør oplæste hieroglyffer

Oldtidens Ægypten og faraonernes liv er fyldt med gode historier og myter, der tiltaler både store og små. For at sikre, at de små også kan komme i øjenhøjde med faraonerne, er der flere steder i udstillingen lavet “trapper” så børn kan komme op i højde med montrerne. Der er rig lejlighed til at dykke ned i de gode historier i udstillingens særlige børnemateriale. Lær mere om f.eks. flodhesten, der på en gang var meget farlig og samtidig en beskyttende figur eller blive klogere på Osiris – Ægyptens første mumie.
Både børn og voksne kan desuden ved særlige lyttestationer i udstillingen høre en række tekster, oprindeligt skrevet med hieroglyffer. Teksterne er oplæst på oldægyptisk, arabisk, dansk og engelsk, så man kan få en fornemmelse af, hvordan det har lydt, når en farao talte.

Udstillingen er støttet af:

Formidling og undervisning er blevet til med støtte fra:
Carlsbergs Mindelegat for Brygger J.C. Jacobsen

Læs mere +

Årskort

Et helt års adgang til de fantastiske samlinger, de mange særudstillinger, arrangementer og den smukke Vinterhave.

Museumscaféen Picnic

Picnic serverer moderne mad, kaffen er hjemmeristet, og det hele er skabt med omtanke.

Kalender

Se alle de spændende aktiviteter og arrangementer, som Glyptoteket byder på i årets løb.