Paul Gauguin og den danske forbindelse

Den lille salon – Paul Gauguin og den danske forbindelse

Særudstilling /01.05.2022 - 08.01.2023

Vær venligst opmærksom på, at udstillingen er midlertidigt lukket på grund af bygningsvedligehold.

Den lille salon kan du opleve en mindre temaudstilling, Paul Gauguin og den danske forbindelse, der sætter fokus på den franske kunstner Paul Gauguins ophold i København (november 1884 – maj 1885).

Udstillingen præsenterer 13 værker af Paul Gauguin (1848 – 1903) fra museets samling og fortæller samtidig historien om hans danske hustru, Mette Gauguin (f. Gad) som forretningskvinde med øje for at sælge hans værker og arrangere hans udstillinger.

Nye værker i samlingen
Temaudstillingens omdrejningspunkt er to værker af Paul Gauguin, som Glyptoteket for nylig har erhvervet: Sne i København (1884) og Sovende kvinde. Portræt af Madame Mette Sophie Gauguin (slut 1870’erne).

Maleriet Sne i København er fra den periode, hvor familien Gauguin boede i en stuelejlighed på Gl. Kongevej 105 i København. Motivet er fra villa- og parkkvartererne på Frederiksberg og kan være en udsigt fra et af vinduerne mod gårdhaverne bag huset. Maleriet er sandsynligvis et af de første landskabsmotiver, Gauguin malede i København.

Tegningen Sovende kvinde. Portræt af Madame Mette Sophie Gauguin er et fintfølende portræt af kunstnerens hustru, Mette Gauguin. Paul Gauguin malede og tegnede flere gange sin hustru, og værket tilhører således en mere intim og personlig del af hans oeuvre.

Selvom motivet her viser en hvilende Mette Gauguin, var hun en driftig og karakterstærk kvinde, der blandt andet sikrede, at flere af hendes mands værker forblev på dansk jord. Sidenhen er hun dog ofte gået ubemærket hen i historien og er blevet misforstået som en småborgerlig kvinde uden forstand på eller interesse for sin mands kunst og karriere. Med tegningen fortæller vi nu historien om en kvinde, der gjorde sig bemærket i sin egen samtid og havde stor betydning for sin mands kunstneriske virke .

Den lille salon
Den lille salon danner ramme om mindre skiftende udstillinger af fransk kunst. Udstillingsrummet formidler museets arbejde med fransk kunst – et af Glyptotekets hovedområder.

Du finder Den lille salon i sal 32.

Værket Sne i København er erhvervet med støtte fra Augustinus Fonden, Ny Carlsbergfondet og Aage og Johanne Louis-Hansens Fond.

Sovende kvinde. Portræt af Madame Mette Sophie Gauguin (slut 1870’erne).

Paul Gauguin Sne i København

Paul Gauguin, La Neige à Copenhague, 1884.

Den lille salon - Paul Gauguin og den danske forbindelse

Den lille salon - Paul Gauguin og den danske forbindelse

Årskort

Et helt års adgang til de fantastiske samlinger, de mange særudstillinger, arrangementer og den smukke Vinterhave.

Museumscaféen Picnic

Picnic serverer moderne mad, kaffen er hjemmeristet, og det hele er skabt med omtanke.

Kalender

Se alle de spændende aktiviteter og arrangementer, som Glyptoteket byder på i årets løb.