BES. Dæmongud – Ægyptens beskytter. Særudstilling

Bes. Dæmongud – Ægyptens beskytter

Særudstilling /20.05 - 31.10.2021

Når vi tænker på ægyptiske guder, er det oftest Solguden Ra, dødsguden Anubis eller gudinden Isis. Men i oldtidens Ægypten var en anden type guder langt tættere på ægypternes daglige liv. Den vigtigste af disse guder var Bes.

Berlingske

Politiken

I særudstillingen Bes. Dæmongud – Ægyptens beskytter kan publikum nu møde den lille guddom Bes, der fungerede som beskytter mod alverdens dårligdomme i oldtidens Ægypten. Som noget helt særligt kan børn og deres voksne høre et “radioprogram” i udstillingen. Her er Bes i studiet, hvor han spiller sange om alle de forskellige ting, han kan.

Bes er letgenkendelig med sine små korte ben, tungen ud af munden, skæg som en løvemanke og en fjerprydelse på hovedet. Bes indgik i hverdagen i oldtidens Ægypten hos såvel høj som lav – hos faraoen såvel som hos slaven. Han beskyttede mennesker mod sygdomme, passede på gravide kvinder og skræmte børn, ligesom han beskyttede mod slangebid og kunne skræmme alle fjender bort.

I udstillingen træder den besøgende ind i Bes’ univers, hvor magi og troen på, at gode dæmoner kan hjælpe mod alskens ondt, er en naturlig del af livet. Udstillingen bringer de besøgende indenfor i de ægyptiske hjem, hvor Bes var en integreret del af hjemmet og dagligdagen. Risikoen for at dø i barselssengen var stor og børnedødeligheden høj. Bes beskyttede mod det hele og var således at finde overalt i hjemmet hos oldtidens ægyptere – på senge og nakkestøtter, kosmetikbeholdere og spejle, samt på såkaldte Bes-krukker og magiske stave.

Udstillingen er blevet til i et samarbejde mellem Glyptoteket, Allard Pierson Museum, Amsterdam og August Kestner Museum, Hannover, med yderligere indlån fra Römer-Pelizaeus Museum Hildesheim, University of Aberdeen Museum og Ägyptisches Museum Leipzig.

Fantasiunivers for børn
Bes. Dæmongud – Ægyptens beskytter henvender sig både til voksne og børn, og udstillingen giver museets gæster mulighed for at komme tæt på Bes. Som noget helt nyt har museet udviklet et musikalsk fantasiunivers, der kan opleves i et særligt familierum.

Her kan man høre Bes synge sange og fortælle om sine mange forskellige roller; som soldat, beskytter og danser. Bes er nemlig inviteret i studiet i fantasi-radioprogrammet Gudemusik på radiokanalen Radio Glyp, hvor han synger og fortæller om alt det, han kan. Musikken er nykomponeret til udstillingen af komponist og musiker Emil Jensen.

Radio Glyp er resultatet af museets igangværende satsning på ny lydbaseret formidling, hvor museet i særlig grad har fokus på at give børn og deres voksne gode museumsoplevelser, der kan vække deres nysgerrighed.

Hør sangene fra Radio Glyp herunderUdstillingskatalog
I forbindelse med udstillingen udgives et rigt illustreret katalog på dansk og engelsk designet af Rasmus Koch Studio. I kataloget går forskellige danske og udenlandske forskere i dybden med temaer fra udstillingen. Kataloget kan købes i museumsbutikken eller webshoppen.

Samarbejdspartnere
Udstillingsarkitekter: TREBEN – Alexander H. Damsbo & Henrik Ingemann Nielsen
Udstillingsgrafik: All the Way to Paris
Kataloggrafik: Rasmus Koch Studio
Komponist: Emil Jensen

Tak for generøs støtte til udstillingen fra:
Augustinus Fonden
Aage og Johanne Louis-Hansens Fond

Læs mere +
Udstillingen Bes. Dæmongud - Ægyptens beskytter på Glyptoteket 2021

Foto af Ana Cecilia Gonzalez

Udstillingen Bes. Dæmongud - Ægyptens beskytter på Glyptoteket 2021

Foto af Ana Cecilia Gonzalez

Udstillingen Bes. Dæmongud - Ægyptens beskytter på Glyptoteket 2021

Foto af Ana Cecilia Gonzalez

Udstillingen Bes. Dæmongud - Ægyptens beskytter på Glyptoteket 2021

Foto af Ana Cecilia Gonzalez

Årskort

Et helt års adgang til de fantastiske samlinger, de mange særudstillinger, arrangementer og den smukke Vinterhave.

Museumscaféen Picnic

Picnic serverer moderne mad, kaffen er hjemmeristet, og det hele er skabt med omtanke.

Kalender

Se alle de spændende aktiviteter og arrangementer, som Glyptoteket byder på i årets løb.