ANNE MARIE CARL-NIELSEN

Særudstilling /07.10.2021 - 27.02.2022

I efteråret 2021 åbner Glyptoteket en forskningsbaseret særudstilling om billedhuggeren Anne Marie Carl-Nielsen (1863-1945). Udstillingen udfolder historien om Danmarks største, men for mange ukendte, kvindelige billedhugger, hvor skulptur, proces, skitser og fortællinger fra store offentlige bestillinger, en omfattende motivkreds, massiv international succes og en bemærkelsesværdig personhistorie vises i sin helhed for første gang siden 1946.

Anne Marie Carl-Nielsen var den første kvinde i verden, der udførte to af billedhuggerfagets mest prestigefyldte opgaver; en rytterstatue af en konge (Christian IX på Christiansborg Slots Ridebane) og bronzeporte til en katedral (Ribe Domkirke). Udover at udstille og blive præmieret på store udstillinger i både ind- og udland, var Anne Marie Carl-Nielsen også velrepræsenteret på museer i udlandet, medstifter af Den Frie Udstilling, medvirkende til etableringen af Kvindelige Kunstneres Samfund og hun kæmpede aktivt for kvindernes adgang til Kunstakademiet.

Med sit enorme og utrættelige arbejde i gips og bronze har Anne Marie Carl-Nielsen været et inspirerende forbillede for generationer af danske billedhuggere, men på paradoksal vis har det endnu ikke givet hende en berettiget plads i kunsthistorien.

På Glyptoteket sættes Anne Marie Carl-Nielsens produktion ind i nye og originale tværdisciplinære dialoger med museets polykromi-forskning og antikreception i både den arkæologiske og moderne samling.

Udstillingen er finansieret af Carl Nielsen og Anne Marie Carl-Nielsens Legat.

Årskort

Et helt års adgang til de fantastiske samlinger, de mange særudstillinger, arrangementer og den smukke Vinterhave.

Museumscaféen Picnic

Picnic serverer moderne mad, kaffen er hjemmeristet, og det hele er skabt med omtanke.

Kalender

Se alle de spændende aktiviteter og arrangementer, som Glyptoteket byder på i årets løb.