Publiceret 9. april 2025

Efter mere end 10 års forskning i hvordan 3000 år gamle statuer var bemalede i klare farver, iklædt tekstiler og smykker har Glyptotekets seniorforsker Cecilie Brøns nu fundet evidens for at antikke statuer også duftede.

Egentlig var seniorforsker og arkæolog på Glyptoteket, Cecilie Brøns, på jagt efter noget med farver. Men i sin søgen begyndte hun også at finde tekster om tekstiler, smykker og endda beskrivelser af at de antikke statuer også bar parfume og duft.

Tidligere har andre forskere nævnt muligheden for at antikke kultstatuer kunne få parfume på. Man kender til brugen af parfumer til menneskekroppen i antikken. Men ingen havde rigtig undersøgt det systematisk, før Cecilie gennem sit studie blev nysgerrig på fænomenet.

Nu viser nærmere studier af skriftlige kilder, at også skulpturerne kunne dufte. Og især rosenparfume skulle have været populært.

”Det er fantastisk, når man som forsker opdager noget nyt, der bringer os tættere på fortidens mennesker. Hvordan var det at leve i oldtidens Grækenland eller Rom? Her kan netop sanserne bidrage med noget helt unikt, da det er en umiddelbar måde at ”komme i kontakt” med fortiden. Netop duft har stor indflydelse på menneskers adfærd, sociale interaktion og kan i høj grad påvirke oplevelsen af skulpturer,” forklarer Cecilie Brøns, der er seniorforsker og museumsinspektør i Antiksamlingen på Glyptoteket.

Enkelte forskere har tidligere beskrevet muligheden for, at antikke statuer duftede. Men Cecilies nye studie har samlet det forskellige kildemateriale, hvilket tydeligt har vist evidens for, at de antikke skulpturer ikke bare var malede i alskens farver, af og til iklædt tekstiler og smykker, men også duftede.

Det har hun skrevet en artikel om, som netop er udkommet i Oxford Journal of Archaeology, der er et af de største og mest prestigiøse tidsskrifter, hvori man som arkæolog kan få publiceret sin forskning.

Cecilie har længe været i gang med forskningsprojektet “Sensing the Ancient World: the invisible dimensions of ancient art” støttet af Carlsbergfondet, hvor hun har undersøgt den sanselige oplevelse af antik skulptur. Og det er altså det studie, der har ledt den unge forsker på sporet af noget de fleste ikke rigtig har tænkt over før – at antikkens statuer duftede.

Så når du besøger Glyptoteket næste gang og ser de smukke, hvide marmorskulpturer, skal du lukke dine øjne og forestille dig duften af rosenparfume.

Artiklen finder du her (bag betalingsmur):
https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/ojoa.12321