Statsløs kulturarv? Om at give historie og kulturarv videre

/ 03. oktober 2024
kl. 19 - 20.30

Hvad er kulturarv? Og hvilken betydning har den for national identitet?
Kom og vær med, når vi dykker ned i hvordan kulturarv er mere og andet end fysiske genstande og store monumenter. Hvordan den også lever i og iblandt mennesker gennem sange, sprog, ritualer og historier, og hvordan den går i arv fra generation til generation. Og også hvad der sker, når kulturarven i alle dens mangfoldige former bliver truet, forflyttes eller helt går tabt.

Statsløs kulturarv

På scenen er Souad Taha, forfatter, dagplejer og prisvinder for sit frivillige arbejde med nytilkomne flygtninge, i samtale med kurator og inspektør for Glyptotekets moderne samling, Anna Kærsgaard Gregersen og ph.d. i Kritiske kulturarvsstudier, Marie Berg Christensen.
Vært er Jakob Sheikh, forfatter, journalist og chef for kommunikation og engagement hos Institut for Menneskerettigheder.

Køb billet her.

Om Souad Taha 
Souad Taha har palæstinensisk baggrund og kom til Danmark med sin familie i 1984. Til daglig arbejder Souad som dagplejer, og er derudover engageret i diverse frivillige projekter, hvor hun bl.a. har vundet en pris for sit frivillige arbejde med integration af de nytilkomne flygtninge i Egedal Kommune. Derudover har Souad i samarbejde med Dansk Flygtningehjælp vejledt flygtninge på Sjælsmark i forhold til spørgsmål om identitet, kulturspecifik opdragelse samt stress og traumer.
Hun har sammen med sin søn, Abdel Aziz Mahmoud, udgivet bogen ’Fra Libanon til Lærkevej – Samtaler vi aldrig har haft’ og med sin familie dannet ramme for DR-serien ’Familien fra Lærkevejen’.

Om Marie Berg Christensen 
Marie Berg Christensen er kunstkonservator, arkæolog og ph.d. i kritiske kulturarvsstudier, hvor hun har undersøgt, hvordan museumsinstitutionens formål og virkeområde påvirkes af geopolitiske forhold og (mis)brugen af kulturarv i væbnede konflikter. Hun har publiceret flere artikler om sikkerhedsliggørelse af kulturarv og museet som aktør i international sikkerhedspolitik. Dertil sidder hun i Blue Shield Danmarks bestyrelse og er tilknyttet forsker hos Nordic Center for Cultural Heritage and Armed Conflict.

Om Anna Kærsgaard Gregersen 
Anna Kærsgaard Gregersen er cand.mag. i kunsthistorie, inspektør i den moderne samling på Glyptoteket og kurator på museets aktuelle særudstilling ’The song is the call, and the land is calling’.

Om udstillingen
Sammen med Copenhagen Contemporary præsenterer Glyptoteket udstillingen ’The song is the call, and the land is calling’ af den palæstinensiske kunstnerduo Basel Abbas og Ruanne Abou-Rahme.
Udstillingen dykker ned i menneskets kollektive hukommelse og forholdet mellem kulturarv og identitet. Gennem video- og lydinstallationer samt skulpturelle arkivværker bevæger udstillingen sig i grænselandet mellem udslettelse og tilbagevenden, tab og modstand, kolonihistorier og håbet om nye sociale virkeligheder.
På Glyptoteket viser Abbas og Abou-Rahme et helt nyt værk skabt med afsæt i museets oldtidssamling samt tre sammenhængende værker på tværs af video, installation og lyd fra deres research-baserede værkserie ’And yet my mask is powerful’. Værket tager udgangspunkt i en samling af 9.000 år gamle neolitiske masker udgravet på Vestbredden og i de omkringliggende områder.
Selv beskriver kunstnerne deres værker som modstandspoesi – en formulering, der taler ind i kunstnernes vedvarende interesse for, hvordan fællesskaber kan mobilisere håb og selvbestemmelse selv i politisk undertrykkende systemer. Med poesi og politisk tænkning antyder udstillingens værker en fiktiv, måske endda parallel tid, uden besættelse og kolonial arv.

Mere om udstillingen på Copenhagen Contemporary her.
Mere om udstillingen på Glyptoteket her.

Om samarbejdet
’Hosting Histories – Revisiting Cultural Heritage of the Middle East and Beyond’ er et treårigt samarbejde mellem Glyptoteket og Copenhagen Contemporary, der med international samtidskunst genbesøger antikkens kulturarv og dens betydning i dag. I perioden 2023-2025 vil to individuelle kunstnere samt en kunstnerduo skabe en soloudstilling hver, der forholder sig til Glyptotekets oldtidssamlinger og huses af begge kunstinstitutioner på samme tid.

Tak
Det treårige udstillingsprogram på CC og Glyptoteket er generøst støttet af Det Obelske Familiefond.
Udstillingen på Copenhagen Contemporary er yderligere støttet af A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal.
Udstillingen på Glyptoteket er yderligere støttet af Ny Carlsbergfondet, Aage og Johanne Louis-Hansens Fond, Sportsgoodsfonden og Statens Kunstfond.

Pris og billetter
Voksen: 145 kr.
Under 27/studerende med gyldigt studiekort: 115 kr.
Årskortholder: 30 kr.
Under 18 år: 30 kr.

Billetten inkluderer entrébillet til museet hele dagen, så du kan opleve museets samlinger ifm. arrangementet.

Billetter købes via Billetto her.
Billetter refunderes ikke, men må gerne gives videre. 

Køb årskort og opnå rabat på mange andre arrangementer samt i Glyptotekets butik og café. Læs mere her.

I Picnic kan du spise dejlig aftensmad eller nyde et glas. Info om menu og bordreservation her.

For info om tilgængelighed med kørestol, ledsagerordning osv. læs mere her.

Tilmeld dig Glyptotekets nyhedsbrev her.

Fotokredit: Gyldendal

Udstillinger

Udstillingerne indeholder både kunstværker og arkæologiske genstande og tilbyder nye vinkler på liv, kultur og civilisation gennem 6.000 år.

Årskort

Et helt års adgang til de fantastiske samlinger, de mange særudstillinger, arrangementer og den smukke Vinterhave.

Museumscaféen Picnic

Picnic serverer moderne mad, kaffen er hjemmeristet, og det hele er skabt med omtanke.