Sjældent Købke-maleri til Glyptoteket

Publiceret 10. marts 2022

Glyptoteket har erhvervet et atypisk værk af Christen Købke, der adskiller sig markant fra kunstnerens øvrige værker, som er repræsenteret på danske og internationale museer. Nyerhvervelsen En bacchantinde på en søtiger kan ses i samlingen af Dansk Kunst 1780 – 1930.

Glyptoteket har netop erhvervet et nyt maleri af den danske guldaldermaler Christen Købke (1810 – 1848) takket være generøs støtte fra bl.a. fonde. Værket er atypisk for den danske kunstner, der især er kendt for sine landskabsmalerier og portrætter. Men maleriet En bacchantinde på en søtiger (1839) viser en mere dekorativ og for offentligheden ukendt side af hans virke.

”Der er i den grad tale om en nyerhvervelse, der ikke bare styrker Glyptotekets guldaldersamling væsentligt, men som også adskiller sig betydeligt fra den nuværende repræsentation af kunstneren både på danske og internationale museer,” siger Gertrud Hvidberg-Hansen, Glyptotekets direktør.

Maleriet skildrer en frodig bacchantinde, som i den romerske mytologi er en betegnelse for de kvinder, der dyrker vinens og ekstasens gud Bacchus. Bacchantinden følger søtigerens bevægelse; et motiv, der kendes fra Bacchus-kulten i Pompeji. Købkes bacchantinde skænker vin til søtigeren, mens den nøgne krop stiller sig til skue i en svungen, erotisk positur.

Antik og guldalder i et og samme værk
”Motivet forener antik mytologi med dansk guldalder og underbygger på fineste vis forbindelsen mellem maleri- og antiksamlingerne på Glyptoteket. Museet har flere guldalderværker, der skildrer arkæologiske fund. Værket af Købke bidrager betydeligt til denne kategori og styrker koblingen, der er ganske særlig for museet. Det overrasker med sin subtile erotiske energi og virtuositet og bidrager til en hidtil stort set ukendt indsigt i kunstnerens gengivelse af den dekorative stil,” fortæller Gertrud Hvidberg-Hansen.

En bacchantinde på en søtiger bliver et ud af de nu 22 værker af Christen Købke, museet har i sin samling. De fleste værker er portrætter og byprospekter fra København, interiør- og modelstudier. Men fire malerier er udført under hans ophold i Rom, Napoli og på Capri i årene 1838 – 1840. Som det eneste pompeijanske motiv adskiller Glyptotekets nyerhvervelse sig betydeligt fra de andre tre værker, der alle er landskabsmalerier.

Maleriet er en ud af flere kopier af antikke romerske vægmalerier fra Napoli-bugten, som Christen Købke malede på sin rejse til Syditalien. Dette specifikke motiv stammer fra en væg i Villa Arianna i oldtidsbyen Stabiae ved Pompeji (se vægmaleriet Nereide su pantera marina i billedkarrusellen nedenfor).

En bacchantinde på en søtiger, 1839. Olie på lærred. 62 x 88,5 cm. Maleriet kan ses på Glyptoteket i udstillingen Dansk Kunst 1780 – 1930 (sal 55).

Værket er erhvervet med støtte fra Ny Carlsbergfondet, Paula Fanny Johanne og Bertrand Olsens Legat samt private donationer og har netop gennemgået konservering.

En bacchantinde på en søtiger

Antikt romersk vægmaleri

Vægmaleriet 'Nereide su pantera marina' fra Villa Arianna, Stabiae. Museo Archeologico Nazionale di Napoli.

Om museet

Ny Carlsberg Glyptotek er stiftet af brygger Carl Jacobsen (1842-1914), en af 1800-tallets store industrimagnater og til dato den største danske kunstmæcen.

Presse

Kontaktoplysninger, fakta om Glyptoteket samt pressefotos- og meddelelser.

Udstillinger

Udstillingerne indeholder både kunstværker og arkæologiske genstande og tilbyder nye vinkler på liv, kultur og civilisation gennem 6.000 år.