Omvisning: Anne Marie Carl-Nielsen

Glyptoteket vinder Årets Bedste Bogarbejde 2022

Publiceret 29. august 2022

Vi er både glade for og stolte af, at Glyptotekets bog ANNE MARIE CARL-NIELSEN er udvalgt som Årets Bedste Bogarbejde 2022.

Bogen udfolder historien om en af Danmarks vigtigste, men for mange ukendte, billedhuggere, Anne Marie Carl-Nielsen (1863-1945). At udgivelsen nu vinder en så fornem pris, er således med til at give Anne Marie Carl-Nilsen den plads i kunsthistorien, som modsvarer hendes store bidrag til dansk kunst.

Om bogen

Bogen blev udgivet i forbindelse med udstillingen ANNE MARIE CARL-NIELSEN, der blev vist på Glyptoteket fra oktober 2021 til februar 2022.

Udgivelsen rummer bidrag af kunstnere og forskere, der på forskellig vis er inspireret af og har forsket i Anne Marie Carl-Nielsens værker. Bogen indeholder både essays, analyser, kommissionerende kunstværker, en grafisk novelle og et udvalg af Anne Marie Carl-Nielsens egne breve.

Bogen er redigeret af postdoc-stipendiat og kurator for udstillingen Emilie Boe Bierlich og inspektør Anna Manly og er udgivet i en dansk og en engelsk version i samarbejde med Strandberg Publishing.

Komitéens ord

”En ganske særlig udgivelse. Glyptoteket hyldede i 2021-2022 Anne Marie Carl-Nielsens usædvanlige kunstneriske virke med en storslået soloudstilling og udgav i den forbindelse denne bog. Og den er monumental. På den gode måde. For det giver plads til et facetteret billede af hovedpersonens kunst og liv. Gennem analyser og essays, breve og fotos – og en grafisk novelle, der er helt sin egen.

De smukt typograferede overskrifter breder sig tværs over folden på de store opslag og binder tekst og billeder indbydende og luftigt sammen. Vi kan se hver en detalje og næsten mærke og lugte materialet, når vi kommer helt tæt de hvide gipsskitser. Og vi forstår Anne Marie Carl-Nielsens utrolige flid og brede talent, når vi dykker ned i de indbydende fotos af dyrestudier og mennesker. Designet er konsistent, appetitligt og varieret. Anne Marie Carl-Nielsen er en bog, man går på opdagelse i, bliver klogere af – og meget gerne forsvinder ind i.”

Udstilles i Den Sorte Diamant

Vinderne af Årets Bedste Bogarbejde 2022 udstilles på Det Kgl. Bibliotek i Den Sorte Diamant fra den 30. august til og med september 2022. Her kan besøgende se, røre og bladre i vinderbøgerne og fornemme det gode boghåndværk mellem egne fingre.

Om prisen

Siden 1934 har Foreningen for Boghaandværk udvalgt de smukkeste og mest vellykkede bøger fra det forgangne år. Prisen for Årets Bedste Bogarbejde uddeles for at skabe opmærksomhed om danskproducerede bøgers design og tekniske kvaliteter og hædre personerne bag.

Tak til Foreningen for Boghaandværk for prisen og tak til Carl Nielsen og Anne Marie Carl Nielsens Legat for at muliggøre forskningsprojektet, udstillingen og publikationen.

Bogen kan købes til 179 kr. i museets butik og webshop.

 

Anne Marie Carl-Nielsen bog