Græske klassikere: Hippolytos

Græske klassikere: Hippolytos

/ 22. maj 2025
kl. 17 - 18.30

Få styr på dine græske klassikere og deres betydning for vores verdensopfattelse i dag. Glyptotekets populære arrangementsrække vender tilbage og denne aften skal det handle om bogen ’Hippolytos’.

Græske klassikere: Hippolytos

I samtale med psykolog og forsker i skam, Carsten René Jørgensen, vil bogens oversætter Marcel Lysgaard Lech og vært Tore Leifer vende dette klassiske oplæg til en problematisk familiesituation: en stedmor har forelsket sig i sin unge stedsøn.

Køb billet her.

Om ’Hippolytos’
Hvad sker der, når den midaldrende Fædra forelsker sig i sin unge stedsøn, Hippolytos? Kan følelserne få frit løb, eller må de undertrykkes? Kan en familie egentlig overleve et sådant tabubrud? Og må det nødvendigvis ende med et dødsfald? ’Hippolytos’ har det hele med: forelskelse, forbitrelse, fortrydelse – og måske en forsoning.

Euripides var tragediedigter i Athen og hans stykke ’Hippolytos’ blev opført første gang en forårsdag i 428 f.v.t. Her 2.500 år senere står de klare beskrivelser af voldsomme følelser og modstridende idealer dog stadig helt skarpt og viser stykket som moderne og evigt aktuel: Hvor langt må vi lade os styre af kærlighed? Af skam? Af hævn?

’Hippolytos’ har et langt efterliv igennem billedkunsten, skuespil, opera og film, men stykket har dog altid stået i skyggen af Euripides’ anden store klassiker, ’Medea’. Med denne nye oversættelse er håbet, at Hippolytos vil blive genlæst med fornyet interesse og med både fornøjelse og gru.

Græske klassikere
Arrangementet er det første ud af tre, hvor græske klassikere udfoldes i en nutidig ramme i samarbejde med Hans Reitzels Forlag, som udgiver serien af nyoversatte græske klassikere.
30. januar: Dafnis og Chloe med gæst Linea Maja Ernst
20. marts: Poetikken med gæst Liv Helm
22. maj: Hippolytos med gæst Carsten René Jørgensen

På dagen sælges ’Hippolytos’ med 20% rabat.

Vært er Tore Leifer, redaktør ved Frederiksborg, Nationalhistorisk Museum, og forfatter til bl.a. ’Antikken omkring os’.

Medvirkende
Carsten René Jørgensen, ph.d. og professor ved Psykologisk Institut på Aarhus Universitet og tilknyttet Specialklinik for personlighedsforstyrrelser ved Aarhus Universitetshospital. Forfatter til bogen ’Skam – i spændingsfeltet mellem moralsk kompas og psykisk lidelse’ (2023).
Marcel Lysgaard Lech, ph.d. og lektor i klassisk græsk og oldtidskundskab ved Syddansk Universitet.

Pris og billetter 
Årskortholder: 30 kr.
Voksen: 145 kr.
Under 27/studerende med gyldigt studiekort: 115 kr.
Under 18 år: 30 kr.

Billetten inkluderer entrébillet til museet hele dagen, så du kan opleve museets samlinger ifm. arrangementet.

Billetter købes via Billetto her.
Billetter refunderes ikke, men må gerne gives videre. 

Køb årskort og opnå rabat på mange andre arrangementer samt i Glyptotekets butik og café. Læs mere her.

Spar penge ved at købe et årskort på samme dag, som arrangementet finder sted. Så får du en klækkelig rabat (tilsvarende museumsentréen). Henvend dig i museets billetsalg for at høre mere.

I Picnic kan du spise dejlig aftensmad eller nyde et glas. Info om menu og bordreservation her.

For info om tilgængelighed med kørestol, ledsagerordning osv. læs mere her.

Tilmeld dig Glyptotekets nyhedsbrev her.

Udstillinger

Udstillingerne indeholder både kunstværker og arkæologiske genstande og tilbyder nye vinkler på liv, kultur og civilisation gennem 6.000 år.

Årskort

Et helt års adgang til de fantastiske samlinger, de mange særudstillinger, arrangementer og den smukke Vinterhave.

Museumscaféen Picnic

Picnic serverer moderne mad, kaffen er hjemmeristet, og det hele er skabt med omtanke.