Kai Nielsen skulptur på Glyptoteket

Kai Nielsen – Født af hverdagen

Særudstilling /30.05.2024 - 05.01.2025

Du har sikkert allerede mødt Vandmoderen, der tager imod Glyptotekets gæster fra sit bassin i Vinterhaven. Skulpturen er skabt til Glyptoteket af den danske billedhugger Kai Nielsen (1882-1924), hvis værker er omdrejningspunktet for et udstillingsprojekt i samarbejde mellem Faaborg Museum og Glyptoteket – to særudstillinger, som vises parallelt på de to museer fra sommeren 2024.

Trods Vandmoderens popularitet, er Kai Nielsen for de fleste en ukendt kunstner, selvom en stor del af hans værker er placeret i offentlige rum som bl.a. på Blågårds Plads, Nørrebro i København, og han har også skabt Ymerbrønden på Torvet i Faaborg. Mange kender ham måske bedst for de små figurer og statuetter, han formgav for Bing & Grøndahl, Kähler og Dansk Kunsthandel, og som stadig findes i mange private hjem.

Kai Nielsen var fascineret af menneskekroppen. Han tematiserede både stærke mandekroppe med antikkens idealkroppe som forbillede, som f.eks. i den monumentale skulptur Første generation, og kvindelige figurtyper inspireret af antikkens mytologiske skikkelser som Afrodite, som f.eks. skulpturen Aarhuspigen eller Venus med æblet. Men han fordyber sig også i hverdagsmotiver som Pigebarn, der piller tæer, statuetter af børn og portrætbuster af familien og af sin samtids kendte atleter, kunstnere og kunstsamlere.

Glyptoteket og Kai Nielsen
Kai Nielsens bestræbelse på at skildre ’det naturlige’ og gøre sine værker tilgængelige forbinder hans kunst med noget jordnært og folkeligt. Samtidig rummer hans skulpturer referencer til mytologiske og antikke fortællinger.

Kai Nielsen gik på akademiet i København og blev inspireret på Glyptoteket. Tidligt i karrieren kontaktede han brygger Carl Jacobsen, måske for at inspirere kunstmæcenen til at investere i sine værker. Glyptoteket har en omfattende samling af billedhuggerens skulpturer og skitser som indgår i udstillingen sammen med indlån fra danske og norske museer og private samlinger.

Dyrkelse af kroppen
Kai Nielsen var født og opvokset i Svendborg. Der var noget både jordnært og ophøjet over Kai Nielsen som person. Det kom til udtryk i den nærmest mytologiske fortælling om billedhuggeren og mennesket Kai, som hans familie, venner og bekendte var med til at bygge op om ham. Han havde en sprudlende humoristisk sans, stor karisma, overmenneskelig viljestyrke og manisk arbejdsomhed trods sin noget svagelige fysik og skrøbelige helbred.

”Man maa ha’ et sundt Legeme for at kunne skabe sund Kunst”, var et af den fynske kunstners mottoer. Det tog han meget bogstaveligt. Vedholdende modellerede han menneskekroppen parallelt med, at han trænede sin egen. Han dyrkede roning, svømning, boksning, ridning, fægtning, brydning og vandrede i de norske fjelde, hvor hans hustru, maleren Yanna Lange Kielland Holm (1880-1932), kom fra. Han kæmpede en evig kamp mellem sundhed og sygdom, og døde allerede som 41-årig i 1924 efter flere år med sygdom og operationer.

Særudstillingen om Kai Nielsen kan opleves fra den 30. maj 2024 – 5. januar 2025 på Glyptoteket, og fra den 9. juni 2024 – 5. januar 2025 viser Faaborg Museum en parallel Kai Nielsen-udstilling udviklet i tæt samarbejde med Glyptoteket.

Har du en af Kai Nielsens statuetter derhjemme? 
Og skal din historie og foto af den med på udstilling? Billedhuggeren kaldte sine statuetter for ‘Haandens Format’, de blev masseproduceret og endte rundtom i mange danske hjem.

Vi søger ejere af Kai Nielsen statuetter, som har lyst til at bidrage til udstillingen med deres historie om statuetten og et foto, der viser statuetten.

Du kan læse mere om vores efterlysning af statuetter her, og hvordan du kan være med. 

Bog om Kai Nielsen
I forbindelse med udstillingen udgives en bog rig på illustrationer og bidrag fra forskere på området. Bag bogen står museumsinspektør Anna Manly, Glyptoteket og museumsinspektør Sofie Olesdatter Bastiansen, Faaborg Museum. Den kommer til salg i webshop og i museumsbutikken.

Tak for generøs støtte til udstillingerne på Glyptoteket og Faaborg Museum fra:

Ny Carlsbergfondet

Dronning Margrethes og Prins Henriks Fond

Den Faberske Fond

Hoffmann og Husmans Fond

Toyota-Fonden

Fondet for Dansk-Norsk Samarbejde

Lilian og Dan Finks Fond

Gottfred & Gerda Eickhoffs Fond

Overretssagfører L. Zeuthens Mindelegat

Arne V. Schleschs Fond

C.L. Davids Fond og Samling

Oda og Hans Svenningsens Fond

Axel Muusfeldts Fond

Tak for generøs støtte til udstillingen Kai Nielsen – Født af hverdagen på Glyptoteket fra:

 

Årskort

Et helt års adgang til de fantastiske samlinger, de mange særudstillinger, arrangementer og den smukke Vinterhave.

Museumscaféen Picnic

Picnic serverer moderne mad, kaffen er hjemmeristet, og det hele er skabt med omtanke.

Kalender

Se alle de spændende aktiviteter og arrangementer, som Glyptoteket byder på i årets løb.