Fransk kunst 1870-1925

Udstilling

Vær venligst opmærksom på, at udstillingen er på 2. sal i Henning Larsen-bygningen. Det er også muligt at opleve udvalgte værker fra den franske samling i særudstillingen Efter naturen.

Oplev en af Danmarks fineste samlinger af fransk kunst.  

I udstillingen Fransk kunst 1870-1925 præsenteres hovedværker og skjulte perler fra Glyptotekets egen samling. Gå på opdagelse i et udvalg fra Glyptotekets fornemme samling af værker af Paul Gauguin. Eller dyk ned i en lang række af andre hovedværker fra nogle af periodens væsentligste kunstnere såsom Paul Cézanne, Edgar Degas, Vincent van Gogh, Claude Monet og Berthe Morisot. Gennem særligt oliemaleriet men også pastel og mindre skulptur i marmor, bronze og keramik, tegner udstillingen en mættet fortælling om periodens kunst, rig på variation, intensitet og opfindsomhed.   

En kunstnergruppe opstår
I 1874 besluttede en gruppe af parisiske kunstnere at udstille deres værker sammen i protest mod afvisningen fra det officielle udstillingssted, Salonen. Gruppen fik senere navnet ’impressionisterne’ og talte kunstnere som Claude Monet, Berthe Morisot, Camille Pissarro og Pierre-Auguste Renoir. Sammen repræsenterede de et helt nyt maleri, hvor lyset og farven blev de bærende elementer. De arbejdede ofte i det fri, der gav de bedste muligheder for at observere øjeblikkets flygtige lys, farve og bevægelse, hvad enten det var et landskab eller storbyens myldrende liv, der skulle gengives. Stilen blev kendetegnet ved vibrerende, ublandede farvepigmenter i tykke lag og utraditionelle beskæringer. 

Maleriet går nye veje
I 1880’erne og 1890’ernes Europa opstod et virvar af kunstneriske retninger i dialog med og i opposition til impressionisterne. Maleriet skulle ikke længere være en spejling af den sete verden og dens fænomener. Det skulle gøres til en selvstændig kunstart med sine helt egne og særlige udtryksmuligheder. Edgar Degas – og senere Paul Gauguin – var optaget af at gøre kunsten til andet og mere end en afbildning af det iagttagne. Vincent van Goghs ekspressive brug af farver og oliemaling gjorde maleriet dramatisk til det yderste, mens Paul Cézanne gik mere intellektuelt til værks og udfordrede maleriets flade og volumen. Pierre Bonnard malede intime interiørscener med dristige beskæringer mens Henri de Toulouse-Lautrec og Pablo Picasso portrætterede et moderne storbyliv. Det europæiske maleri gik i mange nye retninger og blev imødekommet af et kunstmarked i hastig forandring, hvor det konservative udstillingsforum Salonen i Paris ikke længere havde monopol på markedet eller den gode smag. 

Degas’ skulpturer
Ved Edgar Degas død fandt man mere end 150 voksfigurer i hans atelier. På nær skulpturen Lille danserinde, 14 år var disse voksfigurer aldrig tænkt som kunstværker. De var derimod øvelsesstykker, som Degas brugte til at studere kroppens bevægelse, balance og proportioner. 72 af figurerne blev støbt i bronze af kunstnerens efterkommere, og Glyptoteket er et af de få museer i verden, der ejer den komplette samling. I udstillingen kan man opleve et udvalg af Degas´ balancerende ballerinaer, kvinder i færd med deres toilette og heste i galop eller hvile.   

Siden 1949 har Edgar Degas´ skulptur Lille danserinde, 14 år været en del af Glyptotekets franske samling. Skulpturen var oprindeligt lavet i bemalet voks og udstillet med et tylskørt om livet, ægte menneskehår, silkebånd, sko af hør og overdel i bomuld. Først efter Degas´ død blev den støbt i bronze. Indtil for nylig havde danserinden et gammelt falmet skørt om livet, der efterhånden var så skrøbeligt, at det måtte udskiftes. Der findes 25 udgaver af danserinden i verden, og sammenligner man skørterne, er de vidt forskellige. Museet har valgt at rekonstruere sin version af skørtet ud fra den viden, der findes om skørtets udseende, da Degas udstillede det på den sjette impressionistudstilling i 1881. På udstillingen kan du opleve danserindens nye skørt og komme helt tæt på konserveringsprocessen og forskningen bag.  

Årskort

Et helt års adgang til de fantastiske samlinger, de mange særudstillinger, arrangementer og den smukke Vinterhave.

Museumscaféen Picnic

Picnic serverer moderne mad, kaffen er hjemmeristet, og det hele er skabt med omtanke.

Kalender

Se alle de spændende aktiviteter og arrangementer, som Glyptoteket byder på i årets løb.