Fransk kunst 1870-1925

Udstilling

Vær venligst opmærksom på, at udstillingen er på 2. sal i Henning Larsen-bygningen. Det er også muligt at opleve udvalgte værker fra den franske samling i særudstillingen “Efter naturen”.

Oplev en af Danmarks fineste samlinger af fransk kunst. I Glyptotekets samling af fransk kunst fra 1870-1925 præsenteres udvalgte hovedværker fra perioden. Se eller gense mesterværker af blandt andre Paul Cézanne, Edgar Degas, Paul Gauguin, Vincent van Gogh, Claude Monet og Berthe Morisot.

En kunstnergruppe opstår

I 1874 besluttede en gruppe af parisiske kunstnere at udstille deres værker sammen i protest mod afvisningen fra det officielle udstillingssted, Salonen. Gruppen fik senere navnet ‘impressionisterne’ og talte kunstnere som Degas, Guillaume, Monet, Morisot, Pissarro, Renoir og Sisley. Sammen repræsenterede de et helt nyt maleri, hvor lyset og farven blev de bærende elementer. De arbejdede ofte i det fri, der gav de bedste muligheder for at observere øjeblikkets flygtige lys, farve og bevægelse, hvad enten det var et landskab eller storbyens myldrende liv, der skulle gengives. Stilen blev kendetegnet ved vibrerende og kommaagtige penselstrøg, ublandede farvepigmenter i tykke lag og utraditionelle beskæringer.

Nye veje

I 1880’erne og 90’erne opstod et virvar af kunstneriske udtryk i dialog med og i opposition til impressionisterne. Hovedfigurer som Cézanne, Gauguin og van Gogh gik hver især nye veje: Hvor van Goghs maleri blev ekspressivt til det yderste og Gauguins farvestærkt og fladebetonet, konstruerede Cézanne sine malerier intellektuelt efter både en logisk og visuel målestok. En kunstner som Bonnard udviklede et dekorativt maleri med stor intimitet, mens Toulouse-Lautrec markerede sig med skildringer af 1890’ernes pariserliv. Det europæiske maleri gik i mange nye retninger og blev imødekommet af et kunstmarked i hastig forandring, hvor Salonen ikke længere havde monopol på markedet eller den gode smag.

Årskort

Et helt års adgang til de fantastiske samlinger, de mange særudstillinger, arrangementer og den smukke Vinterhave.

Museumscaféen Picnic

Picnic serverer moderne mad, kaffen er hjemmeristet, og det hele er skabt med omtanke.

Kalender

Se alle de spændende aktiviteter og arrangementer, som Glyptoteket byder på i årets løb.