Den enestående romerske sølvskat fra Berthouville i Frankrig er kun tidligere vist i USA og Frankrig. Nu er den helt exceptionelt kommet til Danmark.
Det er det tredje århundrede efter vores tidsregning, og Romerriget strækker sig ud over store dele af Europa. Romerne udbreder, på godt og ondt, deres kultur til de besatte områder. Det inkluderer også en dekadent forkærlighed for fest og overflod.
Fra 14. marts 2018 kan man på Glyptoteket drømme sig hen til noget af den fest og overflod i udstillingen ”Beriget & Beruset. Forsvundne skatte fra Romerriget”. Her vises skatten fra Berthouville sammen med en række andre luksusgenstande fra Romerriget. For at skabe den helt rigtige stemning i udstillingen kan man, mens man bevæger sig rundt mellem de antikke bægre, kander og fade, høre podcast-magasinet Third Ears lydspor, som tager gæsterne med 2000 år tilbage i tiden. Gæsterne kommer med til fest hos den nyrige Trimalchio, der byder på alt, hvad man kan ønske sig af dekadence og romersk vildskab.
Hør et kort uddrag af udstillingens lydspor indtalt af Thure Lindhardt:
Til fest med romerne
Hvis man var så heldig at komme med til fest hos den romerske overklasse, kunne menuen meget vel byde på specialiteter som flamingotunge, påfugleæg og hasselmus i honninglage. Alt sammen akkompagneret af vin i stride strømme. Det hele blev serveret af kander og bægre dekoreret med dramatiske scener fra den græske mytologi. Det smukke sølvtøj og ikke mindst dekorationerne spillede en vigtig rolle for samtalen til festerne. Ved at udfolde sin viden om myterne bag billederne kunne man demonstrere sin dannelse og sit intellekt – eller falde igennem med sin mangel på viden.
Tempelskatten
Men Romerriget er ikke kun fester og overdådighed – det er også krig og vold, og her i det tredje århundrede er det urolige tider i det romersk besatte Gallien (vor tids Frankrig). Barbarene angriber utrætteligt romerne. For at beskytte deres værdier gemmer de romerske præster al deres smukke sølv under flisebelægningen i tempelgården i Merkurtemplet. Skatten bliver glemt, og først i 1830 kommer sølvet op af jorden igen, da en noget overrasket bonde i den franske landsby Berthouville helt bogstaveligt pløjer den op af sin mark.
Skatten ejes af Bibliothèque nationale de France i Paris, der gennem fire år, i samarbejde med The J. Paul Getty Museum i Los Angeles, har renset og restaureret genstandene, så de nu kan udstilles i al deres pomp og pragt.
En hang til luksus
På Glyptoteket vises skatten i Bissensalen. Museets grundlægger, brygger Carl Jacobsen, lod salen udsmykke med antikke motiver fortolket og formgivet af billedhuggeren Herman Wilhelm Bissen. Selvom salen ikke er en præcis parallel til den romerske elites fornemt udsmykkede spisesale, så bringer den os alligevel tættere på skattens oprindelige brug, når de smukt udførte motiver fra sølvgenstandene går igen i loftet og på væggene af udstillingsrummet.
Sammen med den enestående sølvskat fra Berthouville byder udstillingen på et skatkammer fyldt med romerske luksusgenstande af guld og ædelstene, også venligst udlånt af Bibliothèque nationale de France. Fundene vidner om romernes forkærlighed for luksus og om deres imponerende kunsthåndværk. Selve skatten består af omkring 90 sølvgenstande, der tilsammen vejer godt 25 kg. Og skatten består netop drikkebægre, fade og statuer, der alle har været brugt af romerne og leder vores tanker tilbage til de berigende og berusende fester i Romerriget.
Det er for børn! På skattejagt med Merkur
Vil du med Merkur på skattejagt? I særudstillingen ’Beriget og beruset. Forsvundne skatte fra Romerriget’ kan du finde skatte på statuer, på sølvetøjet og i Glyptotekets loft! Når du har fundet skattene, kan du dekorere din egen festkop i sølv – næsten på samme måde som romerne fremstillede deres festkopper for 2000 år siden.
Få dit skattekort i Museumsbutikken det koster 10,-.
For børn mellem 5 og 11 år gerne i følgeskab med familien.
Skatten er udlånt af:
Bibliothèque nationale de France i Paris
Tak for generøs støtte til udstillingen fra:
Augustinus Fonden
Aage og Johanne Louis-Hansens Fond
Beckett-Fonden
Dronning Margrethes og Prins Henriks Fond
Carlsberg
Fakta om Skatten fra Berthouville:
Skatten fra Berthouville har på grund af sin størrelse, skønhed og bevarede oprindelige helhed opnået legendarisk status. Den blev fundet i 1830 nær Seinen i det nordvestlige Frankrig. Området er en tidligere romersk koloni og er velbeskrevet af Cæsar i hans beretninger om Gallerkrigene.
Senere udgravninger har påvist, at skatten stammer fra et tempel til den romerske gud Merkur, og at den kan dateres til det 1.-2. århundrede e.Kr. Den har under urolige tider, formodentlig i det 3. århundrede, været gemt under flisebelægningen i tempelgården. Skatten er åbenbart ikke blevet hentet, da templet på et tidspunkt blev brændt ned, formodentlig under de gentagne barbarangreb på Romerriget.
Skatten består af godt 90 pragtgenstande, der omfatter alt fra drikkebægre til fade og sølvstatuer på op til imponerede 50 cm højde. De 25 kg sølv blev, heldigvis for eftertiden, opdaget og købt af den franske stat, inden nogen nåede at lade dem omsmelte eller fordele.
Igennem fire år har Bibliothèque nationale de France i Paris i samarbejde med The J. Paul Getty Museum i Los Angeles renset og restaureret genstandene, så de nu kan udstilles i al deres pomp og pragt.
Årskort
Et helt års adgang til de fantastiske samlinger, de mange særudstillinger, arrangementer og den smukke Vinterhave.
Museumscaféen Picnic
Picnic serverer moderne mad, kaffen er hjemmeristet, og det hele er skabt med omtanke.
Kalender
Se alle de spændende aktiviteter og arrangementer, som Glyptoteket byder på i årets løb.