Auguste Rodin – Forskydninger

Særudstilling /25.03 - 15.08.2021

Den franske billedhugger Auguste Rodin (1840-1917) anses for at være grundlæggeren af den moderne skulptur, og han spillede en afgørende rolle langt ind i det 20. århundrede. Glyptoteket ejer en enestående samling af Rodins skulpturer. I særudstillingen Auguste Rodin – Forskydninger sættes dele af denne samling ind i en helt ny ramme med fokus på Rodins arbejdsmetoder.

Særudstillingen inkluderer både Rodins skulpturer og tegninger samt genstande fra hans private antiksamling. Udstillingen præsenterer udvalgte værker fra Glyptotekets egen Rodin-samling samt værker og genstande udlånt af Musée Rodin i Paris. Alt sammen iscenesat af scenograferne Anja Vang Kragh og Mia Steensgaard, der har skabt en sanselig iscenesættelse af værkerne. Iscenesættelsen spiller på Rodins egen teatralske måde at udstille værker på, og spiller samtidig sammen med arkitekturen i museets historiske sale.

Rodin og antikken
Rodins skulpturer er voldsomme og dramatiske, og med deres stærke udtryk giver han dem en psykologisk dybde. Men de vidner også om en teknisk nytænkning af skulpturen. Rodin var langt mere optaget af selve skabelsen af skulpturen end af det færdige værk; han pillede konstant skulpturerne fra hinanden, forandrede og iscenesatte dem på nye måder. Gennem disse eksperimenter fornyede han skulpturen.

I denne fornyelse spillede antikkens kunst en helt afgørende rolle. Rodin fandt inspiration i sin egen private antiksamling, der blev en form for laboratorium for ham. Auguste Rodin – Forskydninger inkluderer netop genstande fra denne samling. Gennem dialoger mellem Rodins værker og de antikke genstande skabes nye indsigter i Rodins eksperimenter og radikale kunstneriske arbejdsmetoder.

Auguste Rodin og Carl Jacobsen
Rodins værker tiltalte Glyptotekets grundlægger, brygger Carl Jacobsen (1842-1914). Igennem næsten 15 år skrev de to sammen om bryggerens ønsker til erhvervelser af værker. Jacobsen skrev blandt andet til kunstneren om ”det lille Rodin-museum”, han havde etableret i Glyptoteket. Museet har på den baggrund en unik Rodin-samling med i alt 34 skulpturer, bestilt direkte hos kunstneren selv i årene 1900-1914. Herunder kendte og monumentale værker som Grubleren og Borgerne fra Calais, der kan opleves i helt nye sammenhænge i udstillingen.

Udstillingen er tilrettelagt i samarbejde med Museé Rodin, Paris og er gjort mulig takket være generøs støtte fra Augustinus Fonden og Aage og Johanne Louis-Hansens Fond.

Årskort

Et helt års adgang til de fantastiske samlinger, de mange særudstillinger, arrangementer og den smukke Vinterhave.

Museumscaféen Picnic

Picnic serverer moderne mad, kaffen er hjemmeristet, og det hele er skabt med omtanke.

Kalender

Se alle de spændende aktiviteter og arrangementer, som Glyptoteket byder på i årets løb.