Joaquin Sorolla på Glyptoteket

Første større præsentation af Joaquín Sorolla i Norden på Glyptoteket

Publiceret 24. oktober 2023

Onsdag d. 8. november åbner Glyptoteket særudstillingen Joaquín Sorolla – Lys i bevægelse. For første gang i Norden bliver det muligt at opleve en udstilling med den spanske kunstner Joaquín Sorolla. Udstillingen – med en af Spaniens mest betydningsfulde malere – vises i anledningen af 100-året for kunstnerens død og det spanske kongehus’ statsbesøg i Danmark.

For første gang i 42 år aflægger det spanske kongehus statsbesøg i Danmark til november. På den baggrund – og i anledning af 100-året for maleren Joaquín Sorollas død – præsenterer det Spanske Agentur for Internationalt Udviklingssamarbejde i samarbejde med Museo Sorolla en udstilling af kunstneren.

Joaquín Sorolla (1863-1923) er en af Spaniens største kunstnere på lige fod med malere som Diego Velázquez, Francisco de Goya og Pablo Picasso, selvom kendskabet til hans oevre måske ikke er lige så udbredt internationalt, som nogle af de andre store spanske malere.

Joaquín Sorolla introduceres nu for første gang med en egen udstilling for et dansk publikum. Museo Sorolla har udlånt 17 af kunstnerens karakteristiske værker til Glyptoteket. Og Joaquín Sorolla har faktisk været udstillet på Glyptoteket en gang tidligere med et enkelt værk på Den Internationale Kunstudstilling (1897) i forbindelsen med indvielsen af museet.

Sorolla er berømt som lysets mester. Han er kendt for sine havskildringer og strandscener, landskaber, havemotiver og portrætter – alle motiver, som optræder i denne udstilling. I Danmark vækker Sorolla associationer til Skagensmalerne, især til kunstneren P. S. Krøyer. Sorolla og Krøyer er fra samme periode, og herhjemme omtales Sorolla endda som ”den spanske Krøyer”.

Joaquín Sorolla – Lys i bevægelse præsenterer Glyptoteket væsentlige værker fra Museo Sorollas samling i Madrid. Udstillingen er udviklet af det Spanske Agentur for Internationalt Udviklingssamarbejde i samarbejde med Museo Sorolla. Udstillingen er kurateret af Enrique Juncosa.

Sorollas malerier vises i dialog med fem værker af fem spanske samtidskunstnere fra forskellige generationer, der forholder sig til Sorollas oeuvre. Samtidskunstnerne er:
Soledad Sevilla, Miquel Barceló, Juan Uslé, Miki Leal og Belén Rodríguez.

Udstillingen kan opleves fra den 8. november 2023 til og med 3. marts 2024.

Pressebilleder til fri afbenyttelse