vinterhaven på Glyptoteket

Program for 2024

Publiceret den 11. december 2023

I 2024 byder Glyptoteket inden for til et rigt og varieret program af særudstillinger, samlingspræsentationer, arrangementer og museumshygge for børn.

Ikonoklasme
22. november 2024 – 18. maj 2025

Fra omhuggede kejserportrætter til kastrerede statuer, vansirede kvindekroppe og slettede indskrifter.
I slutningen af 2024 præsenterer Glyptoteket særudstillingen Ikonoklasme – kunsten som kampplads.

I årtusinder har ødelæggelsen af kunst været brugt til at udfordre den etablerede orden og til at markere politiske og religiøse forandringer og nybrud. Med udgangspunkt i museets imponerende samling af genstande fra oldtiden kaster udstillingen lys over menneskets stormfulde forhold til kunst og undersøger, hvad der driver os til at ødelægge den. Den følelsesladede og til tider brutale omgang med værkerne præsenteret i udstillingen vidner om, at kunsten, også i oldtiden, var en kampplads, hvor magtopgør blev udkæmpet og identiteter blev forhandlet.

Ikonoklasme præsenterer værker fra Glyptotekets egne samlinger samt hovedværker fra bl.a. British Museum, London, Vatikanmuseet, Rom, og Altes Museum, Berlin.

Basel Abbas & Ruanne Abou-Rahme
14. juni – 20. oktober 2024

Til juni åbner Copenhagen Contemporary og Glyptoteket en ny soloudstilling med den internationale kunstnerduo Basel Abbas og Ruanne Abou-Rahme. Den fælles udstilling finder sted på begge institutioner samtidig og præsenterer flere af kunstnerduoens centrale værker.

Siden 2007 har Basel Abbas og Ruanne Abou-Rahme opbygget et internationalt anerkendt virke på tværs af video, lyd, tekst, performance og spektakulære installationer. Gennem visuelt spektakulære installationer taler kunstnerduoen til krop og intellekt, når de genbesøger vores aktuelle landskaber af politik og poesi, fortid og nutid.

Kunstnerne kalder ofte sine værker for modstandspoesi; en modstand, der på én gang er alment vedkommende og samtidig forankret i kunstnernes baggrunde tilhørende en palæstinensisk diaspora. Centralt for deres praksis er en vedvarende interesse for, hvordan fællesskaber formår at mobilisere håb og skabe modfortællinger i politisk undertrykkende systemer.

Basel Abbas (f. 1983, Cypern) og Ruanne Abou-Rahme (f. 1983, USA) bor og arbejder mellem Ramallah, Palæstina og New York, USA. Udstillingen er den anden i rækken af det treårige samarbejde mellem CC og Glyptoteket under titlen Hosting Histories – Revisiting Cultural Heritage of the Middle East and Beyond, som sætter fokus på antikkens kulturarv og dens betydninger i dag.

Kai Nielsen
31. maj 2024 – 5. januar 2025

Som gæst på Glyptoteket bliver du budt velkommen af Vandmoderen, der med sin centrale placering i Vinterhaven er et ikonisk og afholdt værk for museet.  Skulpturen er skabt til Glyptoteket af den danske billedhugger Kai Nielsen (1882-1924), hvis værker bliver omdrejningspunktet for et udstillingsprojekt i samarbejde mellem Faaborg Museum og Glyptoteket – to særudstillinger, som vises parallelt på de to museer fra sommeren 2024.

Trods Vandmoderens popularitet, er Kai Nielsen for de fleste en ukendt kunstner, selvom en stor del af hans værker er placeret i offentlige rum som bl.a. på Blågårds Plads, Nørrebro i København, og han har også skabt Ymerbrønden på Torvet i Faaborg. Mange kender ham måske bedst for de små figurer og statuetter, han formgav for Bing & Grøndahl, Kähler og Dansk Kunsthandel, og som stadig findes i mange private hjem.

Kai Nielsens figurer er umiddelbart genkendelige, men rummer samtidig referencer fra kunsthistorien og behandler mytologiske emner. Med Glyptotekets samling af antik, fransk og dansk skulptur kan der trækkes kunsthistoriske linjer til den klassiske europæiske skulpturarv.

Fra 9. juni 2024 – 5. januar 2025 viser Faaborg Museum Kai Nielsen-udstillingen. Det fælles særudstillingsprojekt præsenterer værker fra Glyptoteket og Faaborg Museums egne samlinger samt indlån fra private og museer.

Følg med i kommende udstillinger

Gauguin-etage og ny viden om Degas-værk
Til efteråret åbner Glyptoteket en omfattende samlingspræsentation med en af husets absolut vigtigste hjørnesten: museets enestående Paul Gauguin-samling på knap 60 værker. Samlingen har de seneste par år ikke kunne ses i større udstrækning, bl.a. på grund af udlån til anerkendte museer verden over. Men nu får museets gæster igen mulighed for at genbesøge en af kunsthistoriens mest ikoniske og kontroversielle figurer. Samlingspræsentationen viser et stort udvalg af værker fra hele kunstnerens karriere på tværs af både maleri, keramik, tegning og træskærerarbejder.

Efteråret byder også på formidling af et spændende forskningsprojekt i samarbejde med Getty Research Center, Los Angeles, USA. Den lille præsentation tager udgangspunkt i Glyptotekets eget værk: Edgar Degas’ Danseøvelser i foyeren, og hvordan kunstnerens arbejdsmetoder har skabt mysterier for eftertiden.

2024 byder også på et rigt aktivitetsprogram, der støtter op om Glyptotekets særudstillinger og andre enkeltstående arrangementer, der udfolder sig over året.

Glæd dig bl.a. til:

Røst og Mino Ung tager ordet på Glyptoteket
Torsdag 25. januar kl. 18.30-20

Leonora Christina Skov: Mit Glyptotek
22. februar kl. 17-18

Glyptoteket for børn – Weekend i Vinterhaven
Glyptoteket oplever en stor vækst i besøg fra børnefamilier og har derfor valgt at gøre noget ekstra for netop for børn og deres voksne. Hver weekend står museumsværterne klar til at tage imod under palmerne i Vinterhaven mellem kl. 11 – 15 med opgaver og inspiration. Sammen udforskes museet, og værterne er parat til at svare på spørgsmål om alt fra mumier til Monét. To gange om dagen inviterer værterne på særlige udflugter i museet med historier om bl.a. statuer og marmor, og på mødestedet er der lagt op til at hygge, tegne og lave sjove opgaver sammen.

Mønstre & monstre – Glyptotekets populære lerværksted vender tilbage
I 2024 (ukendt dato) får både børn og voksne igen mulighed for at lade sig inspirere af museets mange mønstre og monstre, ornamenter og fantasidyr, og fordybe sig i Glyptotekets kreative lerværksted. Her kan man finde den indre kunstner frem og lave egne værker inspireret af museets fantasifulde og detaljerige bygning. De færdige lertryk udstilles på en kæmpe udstillingsvæg, der udgør et fælles kunstværk, som vokser over tid. Leret er genanvendt fra Glyptotekets første lerværksted af hensyn til bæredygtighed, og værkstedet er indrettet med god plads til alle. Scenografien er inspireret af Glyptotekets arkitektur og farver.

Glyptotekets børneaktiviteter er for børn i alle aldre og deres voksne. Børn under 18 år er altid gratis og for almindelig museumsentré til de voksne er alle aktiviteter gratis.

Læs mere om børneaktiviteter

Tak for generøs støtte til udstillingerne fra:

Ikonoklasme:
Augustinus Fonden, Beckett-Fonden

Kai Nielsen:
Augustinus Fonden, Aage og Johanne Louis-Hansens Fond, Den Faberske Fond, Toyota-Fonden, Novo Nordisk Fonden, Fondet for Dansk-Norsk Samarbejde

Basel Abbas og Ruanne Abou-Rahme:
Det Obelske Familiefond, Sportgoodsfonden og Ny Carlsbergfondet