Bogudgivelse: Glyptotekets arkitektur

Publiceret 10. maj 2023

Da Glyptoteket blev opført i 1897, var brygger Carl Jacobsen langt fra tilfreds med den tildelte placering på en sumpet grund i udkanten af København, men i dag står museet med den karakteristiske kuppel som et monument centralt i byen, som både lokale og turister orienterer sig efter.

Carl Jacobsen ønskede at bygge et ”skønhedstempel”, hvor kunsten skulle tale til alle og arkitekturen fungere som en storslået ramme om samlingerne af antikke skulpturer og dansk og fransk kunst fra det 19. og begyndelsen af det 20. århundrede. Glyptotekets første bygning blev tegnet af arkitekt Vilhelm Dahlerup og er siden udvidet to gange, først i 1906 af arkitekt Hack Kampmann og siden i 1996 af Henning Larsens Tegnestue. Samlet set er bygningerne museets største kunstværk.

Glyptotekets arkitektur udkommer 17. maj og er den første store bog om Glyptotekets bygninger, museets tilblivelse og om arkitekturen i al dens mangfoldighed med bidrag af forskere og -arkitekturhistorikere: Gertrud Hvidberg-Hansen, Peter Thule Kristensen, Birgitte Kleis, Martin Søberg, Kasper Lægring, Claus Grønne, Anne Simonsen, Kristina Lindholdt, Jakob Ingemann Parby, Vibeke Cristofoli og Ida Carnera.

Samtidig rummer bogen æstetiske, sanselige bidrag af en række kunstnere og arkitekter: Jesper Christiansen, Mogens A. Morgen, Eva Tind, Sophia Kalkau og Sif Itona Westerberg.

Bogen er rigt illustreret med nyoptagelser af Glyptotekets bygninger af fotograf Anders Sune Berg samt med arkitekturtegninger, historiske fotografier og øvrigt kildemateriale.

Udstilling
Glyptotekets arkitektur udgives i forbindelse med særudstillingen Bag facaden – Opdag Glyptotekets arkitektur, som lader publikum komme helt tæt på museets unikke arkitektur gennem fotos, tegninger, film, modeller og installationer, der viser udsnit af bygningernes konstruktioner. Udstillingen kan opleves fra 17. maj til 19. november 2023 og er en del af Københavns Kommunes program under UNESCOs internationale arkitekturår i København 2023.

Læs mere om udstillingen

Foto: Anders Sune Berg

 

Tak for generøs støtte til Glyptotekets udstillingsprogram 2023-2024:

      

Tak for generøs støtte til udstillingen fra

Knud Højgaards Fond

Tak for generøs støtte til bogen fra

Ny Carlsbergfondet
Dreyers Fond

Glyptoteket er officiel partner på programmet for Arkitekturhovedstad 2023.

Arkitekturhovedstad 2023 - officiel partner