Mindeord

Publiceret 13. september 2023

Mindeord for Forsknings- og samlingschef Rune Frederiksen

Det var med stor sorg, at Glyptoteket modtog beskeden om, at Forsknings- og samlingschef, Rune Frederiksen, var gået bort alt for tidligt blot få dage efter, han var fyldt 52 år.

Siden 2016 har han stået i spidsen for Glyptotekets forsknings- og samlingsarbejde. Her satte han en stor ære i at systematisere og professionalisere kernefaglige museumsopgaver som registrering, bevaring og digitalisering af samlinger og arkiver, udvikling af museets forskningsbibliotek og forskningsinfrastruktur, forskning på tværs af museets samlingsområder samt partnerskaber med eksterne forskningsaktører.

Rune Frederiksen var lærd og dannet i klassisk forstand men samtidig altid nysgerrig på andre perspektiver og ny viden. Han delte generøst sin enestående store viden med kolleger og fagfæller, men også med museets gæster i forbindelse med foredrag og omvisninger. Sidstnævnte varetog han med stor glæde og smittende entusiasme, og han var en fremragende formidler og fortæller. Også udvikling af udstillinger og anden formidling inden for det klassisk arkæologiske område blev udført med stor kærlighed til faget, en enestående grundighed og med sans for både detaljen og den store sammenhæng.

Hans solide faglighed blev opbygget gennem hans uddannelse i klassisk arkæologi på Københavns Universitet, hvor han også erhvervede en Ph.d.-grad i 2003. Han var internationalt orienteret og har bl.a. studeret i Rom, været forskningsstipendiat på Worcester College og Ashmolean Museum i Oxford (2004-7). Fra 2010-2015 var han direktør på Det Danske Institut i Athen og her ansvarlig for de dansk-græske udgravninger i den antikke græske bystat, Kalydon. Dette arbejde er netop blevet publiceret i et imponerende to-bindsværk, The Ancient Theatre at Kalydon in Aitolia, som Rune Frederiksen har udgivet på Aarhus Universitetsforlag i samarbejde med Olympia Vikatou.

Hans store faglighed dækkede også antikkens kulturer og udgravninger i bl.a. Danmark, Italien, Grækenland, Cypern og Jordan. Som følge af sit arbejde med en række internationale projekter, konferencer og udstillinger, sin faglige akribi og sin personlige integritet var Rune Frederiksen en højt værdsat og dybt respekteret kapacitet i det klassisk arkæologiske forskningsmiljø og havde et uvurderligt internationalt udsyn og netværk. Det delte han generøst og åbent, og kun sjældent rejste hans kolleger ud uden at medbringe hans anbefalinger om kontakter, interessante museer, lokationer og kulturoplevelser.

Rune Frederiksens bortgang er et stort tab for faget og for Glyptoteket. På sin egen rolige og ligefremme facon  udfyldte han en meget central rolle som arkæolog, forsker, vejleder, chef og kollega, der med stort overskud agerede som både et fagligt og socialt omdrejningspunkt. Rune Frederiksen var omsorgsfuld, empatisk og havde et fint blik for andre mennesker. Hans virke har båret præg af stor ordentlighed og integritet – fagligt såvel som personligt. Han påtog sig passioneret ansvar for fagets og forskningens udvikling, kollegers faglige og sociale trivsel samt verdens tilstand i et større perspektiv. Uanset hvad han havde med at gøre, var han dedikeret, ordentlig og engageret, og indsatsen tjente altid et højere formål, der lå ud over ham selv. Han vil blive dybt savnet af sine mange kolleger.

Rune Frederiksen boede i Roskilde med sin hustru Silke Müth-Frederiksen og tæt på familien. Vores tanker og medfølelse går naturligvis til familien.