Odilon Redon. Into the Dream

Særudstilling /12.10.2018 - 20.01.2019

Glyptoteket giver i løbet af efteråret og vinteren publikum en enestående mulighed for at lade sig opsluge af den franske kunstner Odilon Redon (1840-1916). Det sker, når museet slår dørene op for udstillingen ”Odilon Redon. Into the Dream”, der er den første soloudstilling i Danmark, som introducerer den franske kunstners værk i hele dets bredde.

Politiken

Berlingske

Børsen

Weekendavisen – “Brilliant”
Dagbladet Information – “Overvældende og æstetisk”

Udstillingen er baseret på spektakulære indlån fra både offentlige og private samlinger i Europa og fra Kröller-Müller Museum i Holland, der har skabt udstillingen sammen med Glyptoteket. I alt kan man opleve mere end 150 værker fra den franske grafiker og malers hånd.

Udover Redons værker vil udstillingen ydermere indeholde værker fra Glyptotekets egne samlinger. På tværs af fransk maleri, oldtidens Ægypten og det antikke Grækenland repræsenterer de store dele af Redons sammensatte inspirationskatalog.

For at fuldende oplevelsen har Glyptoteket sammen med LYDPOL og Podwalk udarbejdet en lydoplevelse, der vil fungere som en integreret del af udstillingen. Der sættes lyd til udvalgte værker i udstillingen og de besøgende tages med ind i Odilon Redons inspirationsunivers.  Man vil bl.a. kunne høre Redons dagbogsnotater, oplæsning fra de bøger han illustrerede, og den musik han elskede.

Redons sammensatte inspirationsunivers vil også løbende i udstillingsperioden blive udfoldet, spejlet og bearbejdet gennem et event-program, der kommer til at spænde over levende musik til litteraturarrangementer, oplæsninger og meget mere.

Ind i drømmen

Odilon Redons univers er fyldt med fortællinger, og Glyptoteket inviterer gæsterne til at gå på opdagelse i disse på alle tre etager i museets Henning Larsen-tilbygning. Med udstillingstitlen ”Odilon Redon. Into the Dream” ledes gæsten ind i drømmen – ikke blot Redons drøm, men også sin egen. I et sansemættet og nysgerrigt univers henvender udstillingen sig til gæsterne gennem en række universelle temaer. Temaer, der er lige så aktuelle for os i dag, som de var for Redon.

Med temaer som drøm, mørke, mytologi, litteratur, musik, ånd og videnskab præsenterer Glyptoteket Redon som en sammensat og drømmerisk kunstner, der omfavner fremskridtet og videnskaben men også alt det uforklarlige.

En ener

Odilon Redon er berømt for sine ekspressive kompositioner i sort-hvid grafik og sine stærkt farvede pasteller og oliemalerier. Redon henter karrieren igennem inspiration fra både naturvidenskab, religion, litteratur, musik, fabler og mytologi. Redons værker trækker på den sene impressionisme, men modsat impressionisterne dykker han ned i alt det, man ikke kan se.

Redon er en sælsom karakter, der lever og arbejder i Paris på samme tid som blandt andre Edgar Degas, Eugène Delacroix, Pierre Bonnard og Vincent van Gogh. Kunstnere, der er repræsenteret i Glyptotekets permanente samling og som med udvalgte værker også vil blive repræsenteret i ”Odilon Redon. Into the Dream”.

Redon var sammen med disse kunstnere en del af avantgarden. Han insisterede karrieren igennem på uafhængighed fra enhver form for kunstnerskole eller formel. Derfor står han måske i dag som en af sin tids mest idiosynkratiske malere.

Mikrober og fabeldyr

Redon levede i en tid, hvor alt var til evaluering. Verdensbilledet ændrede sig blandt andet pga. videnskab, viden om hygiejne, bakterier, dissektion af lig, neurologi, mikroskoper og luftballoner. Kunstneren er optaget af at undersøge, hvad det er, han ser og oplever i verden og benytter videnskaben til at forfølge disse eksistentielle spørgsmål. Redon er omgivet af fremskridt og byder det velkommen.

Samtidig søger Redon også tilbage i tiden og trækker på adskillige inspirationskilder simultant såsom antikken, middelalderen og renæssancens myter og figurer. Redons motiver finder klangbund i Glyptotekets rige permanente samlinger af ældre kunst. Gæsterne vil derfor kunne opleve flere hovedværker fra husets oldtidssamlinger som f.eks. græske portrætter og ægyptiske fabeldyr samt mindre kendte værker som russiske ikoner. Publikum får dermed direkte adgang til Redons inspirationskabinet.

 

Tak for generøs støtte til udstillingen fra:

Augustinus Fonden

Aage og Johanne Louis-Hansens Fond

Udstillingen er organiseret i samarbejde med  Kröller-Müller Museum, Holland

Musikken i udstillingen er anvendt med tilladelse fra Naxos Danmark.
Se hele kreditlisten her

Læs mere +

Årskort

Et helt års adgang til de fantastiske samlinger, de mange særudstillinger, arrangementer og den smukke Vinterhave.

Museumscaféen Picnic

Picnic serverer moderne mad, kaffen er hjemmeristet, og det hele er skabt med omtanke.

Kalender

Se alle de spændende aktiviteter og arrangementer, som Glyptoteket byder på i årets løb.