Det skulde ikke være et almindeligt Musæum, jeg vilde bygge. Jeg vilde rejse et Skønhedstempel, hvor Kunsten kunne tale til alle,”

Sådan sagde Carl Jacobsen ved indvielsen af Glyptoteket i 1. maj 1897.

I år er det 125 år siden, at Jacobsen stod på talerstolen, og Glyptoteket for første gang åbnede for publikum.

 

Historien

Det hele startede i en villa i Valby, da brygger og kunstmæcen Carl Jacobsen opførte en vinter- og skulpturhave i sit private hjem til sin kunstsamling. I 1882 havde bryggeren så mange skulpturer, at han åbnede sin samling for publikum.

Samlingen voksede, og Jacobsen måtte finde nye og større rammer tættere på byen. 1888 forærede Carl og hustruen Ottilia Jacobsen deres moderne kunstsamling til offentligheden. Til gengæld skulle staten og Københavns Kommune stille en grund til rådighed og bidrage til opførelsen af en bygning til kunstværkerne.

Jacobsen var dog ikke tilfreds med beliggenheden på Dantes Plads. Han syntes, placeringen var “noget afsides”, og desuden at “Naboskabet til det mig ret plebeiiske Tivoli var heller ikke videre tiltalende”.

Men sådan blev det. Glyptoteket, som vi kender det i dag, åbnende for publikum i 1897, og Jacobsens vision med museet var klar: “… den levende Kunst hører det levende Folk til! Men den skal nu heller ikke være den rige Mands Eje alene, den skal ligesaa meget være til Glæde for Menigmand, at ogsaa han fornemmer Skønhedens Magt”

Farverig fejring

Glyptoteket har alle dage været en farverig fornøjelse!

Som en del af jubilæumsfejringen, er flere af Glyptotekets sale ført tilbage til de originale vægfarver, så museet står lige så prægtigt, som da dørene for første gang åbnede i 1897.

Arbejdet tager afsæt i en stor farvearkæologisk undersøgelse og mange timer i arkiverne. Rundt omkring i salene kan man spotte små farvetrapper på væggene, som konservatorerne har brugt i deres undersøgelser. Her kan man se de mange forskellige farvenuancer, som har prydet salene gennem tiden.

Læs meget mere om farvesætningen og den farvearkæologiske undersøgelse i folderen Glyptotekets farver, som du finder på museet.

Tak til Bagland og Københavns Konservator for at producere en fin video.

Jubilæumsøl

I samarbejde med Carlsberg Laboratorium har vi brygget en særlig jubilæumsøl til Glyptoteket.

Den nybryggede øl, Oase, er en hyldest til Vinterhavens blomster og middelhavsstemning. Hibiscusblomster giver øllen en elegant lyserød farve, og kamille, appelsinskal og citrongræs gør den dejligt forfriskende. Smag den i museets café.

Minder fra Glyptoteket

Hver dag er en magisk dag på Glyptoteket, men det er ikke alle de magiske øjeblikke, vi ser eller hører om. Derfor har vi i anledningen af jubilæet spurgt jer om at dele jeres bedste minder fra museet med os.

Læs et udvalg af museumsgæsternes skønne minder her.

Tak for generøs støtte til , Aage og Johanne Louis-Hansens Fond og tak til Ny Carlsbergfondet, som har støttet de arkitekturhistoriske tiltag.

Den lille Salon

Oplev en mindre temaudstilling om den franske kunstner Paul Gauguins ophold i København.

Årskort

Et helt års adgang til de fantastiske samlinger, de mange særudstillinger, arrangementer og den smukke Vinterhave.

Kalender

Se alle de spændende aktiviteter og arrangementer, som Glyptoteket byder på i årets løb.