Det skulde ikke være et almindeligt Musæum, jeg vilde bygge. Jeg vilde rejse et Skønhedstempel, hvor Kunsten kunne tale til alle,”

Sådan sagde Carl Jacobsen ved indvielsen af Glyptoteket i 1. maj 1897.

I år er det 125 år siden, at Jacobsen stod på talerstolen, og Glyptoteket for første gang åbnede for publikum. Det fejrer vi med et rigt jubilæumsprogram, der skydes i gang søndag den 1. mai.

Køb dit årskort i maj og få 20 % rabat

 

Historien

Det hele startede i en villa i Valby, da brygger og kunstmæcen Carl Jacobsen opførte en vinter- og skulpturhave i sit private hjem til sin kunstsamling. I 1882 havde bryggeren så mange skulpturer, at han åbnede sin samling for publikum.

Samlingen voksede, og Jacobsen måtte finde nye og større rammer tættere på byen. 1888 forærede Carl og hustruen Ottilia Jacobsen deres moderne kunstsamling til offentligheden. Til gengæld skulle staten og Københavns Kommune stille en grund til rådighed og bidrage til opførelsen af en bygning til kunstværkerne.

Jacobsen var dog ikke tilfreds med beliggenheden på Dantes Plads. Han syntes, placeringen var “noget afsides”, og desuden at “Naboskabet til det mig ret plebeiiske Tivoli var heller ikke videre tiltalende”.

Men sådan blev det. Glyptoteket, som vi kender det i dag, åbnende for publikum i 1897, og Jacobsens vision med museet var klar: “… den levende Kunst hører det levende Folk til! Men den skal nu heller ikke være den rige Mands Eje alene, den skal ligesaa meget være til Glæde for Menigmand, at ogsaa han fornemmer Skønhedens Magt”

Farverig fejring

Glyptoteket har alle dage været en farverig fornøjelse!

Som en del af jubilæumsfejringen, er flere af Glyptotekets sale ført tilbage til de originale vægfarver, så museet står lige så prægtigt, som da dørene for første gang åbnede i 1897.

Arbejdet tager afsæt i en stor farvearkæologisk undersøgelse og mange timer i arkiverne. Rundt omkring i salene kan man spotte små farvetrapper på væggene, som konservatorerne har brugt i deres undersøgelser. Her kan man se de mange forskellige farvenuancer, som har prydet salene gennem tiden.

Læs meget mere om farvesætningen og den farvearkæologiske undersøgelse i folderen Glyptotekets farver, som du finder på museet.

Tak til Bagland og Københavns Konservator for at producere en fin video.

Omvisninger

Hver søndag i hele maj fejrer vi Glyptoteket med omvisninger om museets unikke arkitektur, samlinger og historie.

Program
8. maj kl. 14-15: Jubilæumsomvisning: Carls store kærlighed
15. maj kl. 14-15: Optur! På opdagelse i Glyptotekets arkitektur
22. maj kl. 14-15: Jubilæumsomvisning: Carls store kærlighed
29. maj kl. 14-15: Optur! På opdagelse i Glyptotekets arkitektur

Billetterne kan afhentes i billetsalget på dagen. Omvisningen er gratis, når entréen til museet er betalt.

Ny familieomvisning

Tag på familieudflugt til Glyptoteket, og kom med os på opdagelse i det store smukke hus.

Hver søndag i maj kan I komme med på en familieomvisning, hvor vi skal vi tegne og udforske rummenes blomster, mønstre og monstre.
Der er tid til fordybelse og forunderlige fortællinger.

Familieomvisningen Det store smukke hus Glyptoteket – arkitektur for børn og deres voksne finder sted alle søndage i maj kl. 11-12.

Lerværksted for børn

Fra den 18. juni og hele sommeren kan børn i alle aldre sammen med deres voksne give den gas med at lave tryk i ler i Glyptotekets værksted. Bliv inspireret af det mylder af mønstre og monstre, der er på museets gulve, vægge og lofter og lav jeres egne fantasidyr og ornamenter til en stor fælles udstilling.

Værkstedet ligger lige under Glyptotekets tagterrasse, hvor man kan snuppe en forfriskning og nyde udsigten.

Mønstre og monstre – Glyptotekets lerværksted er åbent frem til 4. september.

Læs mere om aktiviteter for børn på museet.

Jubilæumsøl

Vi har brygget en overraskelse! I samarbejde med Carlsberg Laboratorium har vi produceret en særlig jubilæumsøl til Glyptoteket. Desværre har jubilæumsøllen været så populær, at den nu er udsolgt – men vi er i fuld gang med at brygge mere.

Den nybryggede øl, Oase, er en hyldest til Vinterhavens blomster og middelhavsstemning. Hibiscusblomster giver øllen en elegant lyserød farve, og kamille, appelsinskal og citrongræs gør den dejligt forfriskende.

Happy hour i Picnic
Hver torsdag aften i maj holder Picnic happy hour med 2 øl eller drinks til 1’s pris fra kl. 17-18. Inviter dine bedste venner eller kollegaer til en fyraftensdrink med udsigt til den evigt frodige vinterhave.

Minder fra Glyptoteket

Hver dag er en magisk dag på Glyptoteket, men det er ikke alle de magiske øjeblikke, vi ser eller hører om. Derfor har vi i anledningen af jubilæet spurgt jer om at dele jeres bedste minder fra museet med os.

Læs et udvalg af museumsgæsternes skønne minder her.

Tak for generøs støtte til , Aage og Johanne Louis-Hansens Fond og tak til Ny Carlsbergfondet, som har støttet de arkitekturhistoriske tiltag.

Aktuel særudstilling

Oplev særudstillingen om den franske kunstner, Suzanne Valadon, der trodsede svære odds for at blive en succesfuld maler.

Årskort

Et helt års adgang til de fantastiske samlinger, de mange særudstillinger, arrangementer og den smukke Vinterhave.

Kalender

Se alle de spændende aktiviteter og arrangementer, som Glyptoteket byder på i årets løb.