Der er et yndigt land! Danmark og danskhed i Guldalderens maleri

/ Dansk

Guldalderkampagne 2020
Det er med stor glæde, at vi igen kan udbyde forløbet. Derfor udbyder vi 10 gratis Guldalderforløb, som vil blive afsat efter først-til-mølle-princippet. Book online her og husk at skrive ”Guldalderkampagne” i kommentarfeltet. Bookingerne skal ligge i 2020.

Krige, statsbankerot, tab af land, fattigdom og hungersnød præger danmarkshistorien i første halvdel af 1800-tallet, dog var Guldalderen, som perioden siden er blevet kaldt, samtidig en af de mest produktive og kreativt overlegne i Danmarks historie. En kunstnerisk udviklingsperiode, hvor en opblomstring inden for litteratur, maleri og skulptur tilsammen dannede et nyt, optimistisk grundlag for den danske kultur og sammenhængskraft.

Denne dobbelthed, forsiden og bagsiden af historien, arbejder vi med på forløbet. Med en romantiserende fremstilling, og en på én gang stolt og sentimental tone, bliver danskheden vakt til live i malerkunsten. Med teknisk overlegenhed, en enorm detaljerigdom, et idyllisk billedsprog med fokus på det danske land og folk, maler 1800-tallets kunstnere et naturskønt Danmark frem, som henter sin glans og storhed i fortidens sejre og magtsymboler.

Gennem kritisk dialog, billedanalyse og digitale aktiviteter går vi bagom guldaldermaleriernes idylliske overflade og undersøger deres repræsentation af Danmark og danskhed. Hvad vil det egentlig sige at være dansk? Og kan man overhovedet tale om danskhed og nationalfølelse i dag? Ved at afkode guldaldermalernes billedmanipulation og iscenesættelse trækkes der tråde til nutiden, og eleverne bliver udfordret til selv at tage stilling til deres eget billedbrug og -opfattelse på sociale medier.

Fag og kompetenceområder
Dansk: Billedanalyse, fortolkning, dialog og perspektivering

Målgruppe
Folkeskolen, 7.- 10. klasse
Varighed: 90 min.
Antal: max 30 elever.
Pris: 650 kr.

Book undervisningsforløb

Nyhedsbrev for skoler og institutioner

Tilmeld dig Glyptotekets nyhedsbrev for skoler og institutioner og modtag nyheder og tilbud om museets undervisningsforløb.

Gratis besøg på egen hånd

Det er gratis for skoler og daginstitutioner at besøge museet. Meld venligst jeres ankomst i forvejen ved at booke en tid nedenfor.

Mere info

Ring på 3341 8111 (Telefontid tirsdag-fredag kl. 9-13) eller send en mail til booking@glyptoteket.dk.