Krig og storm. Vragskatte fra Sicilien

Særudstilling /06.04 - 20.08.2017

Særudstillingen på Glyptoteket dykker ned under overfladen og udforsker arkæologiske fund fra skibsvrag ud for Siciliens kyst. Udstillingen viser et bredt udvalg af vraggods, der spænder over bl.a. eksklusive bronzevarer, vaser og våben, som afspejler antikkens alsidighed. Med en tidshorisont på næsten 3000 år kaster udstillingen desuden lys over Middelhavets betydning for samhandel, kulturmøder og farefulde rejser og viser, at også fortiden var globaliseret.

Handel, fare og mytologi
Sicilien har, alene ved sin geografiske placering, altid været et naturligt handelscentrum for købmænd fra nær og fjern. Så forskellige folkeslag som fønikere, grækere, romere, byzantinere, arabere og normannere har udvekslet varer, viden og kulturelle skikke og har bidraget til øens omdømme som eksotisk markedsplads. Mangfoldigheden gjorde også, at kulturelle stridigheder udspillede sig på Sicilien. Disse resulterede ofte i søslag, og udstillingen viser levn fra slagene i form af eksempelvis krigshjelme og skibssnabler til vædring af fjendtlige skibe. Skibsvrag omkranser i dag øen som en enestående perlerække – fra krigsskibe sunket i historiske søslag til handelsskibe forlist på grund af vejr og vind.

Samtidig har Sicilien og det omkringliggende hav altid været et sted, hvor virkelighed og mytologi mødtes. Bl.a. dannede øen omrids for historien om det smalle og farefulde Messina-stræde, hvor søuhyrerne Scylla og Charybdis herskede. Havet var omkranset af mystik, og udstillingen illustrerer antikkens forestillinger om væsner såsom havuhyrer, sirener og havguder.

Den globaliserede fortid
”Krig og Storm. Vragskatte fra Sicilien” viser, hvordan havet formede antikkens verdensbillede og illustrerer samtidig, at globale forbindelser og kulturmøder langt fra er et moderne fænomen.
Tværtimod har havet skabt grundlaget for en stor del af den nutidige verden, og antikkens sømænd og købmænd kan i dag ses som forfædre til det europæiske fællesskabsprojekt.

De luksusgenstande, som udstillingen viser, blev transporteret rundt i verden via havet. På udstillingen kan eksempelvis opleves en elefantfod i bronze og i fuld størrelse, der med al sandsynlighed har været en del af en komplet elefant. Selvom resten af den store figur nu formodes at ligge på havets bund, afspejler fundet antikkens højst ressourcefulde handelsverden.

Læs mere +

Årskort

Et helt års adgang til de fantastiske samlinger, de mange særudstillinger, arrangementer og den smukke Vinterhave.

Museumscaféen Picnic

Picnic serverer moderne mad, kaffen er hjemmeristet, og det hele er skabt med omtanke.

Kalender

Se alle de spændende aktiviteter og arrangementer, som Glyptoteket byder på i årets løb.