Nyerhvervet tegning af Paul Gauguin gemmer på unik kvindehistorie

Publiceret 10. oktober 2022

Mød Paul Gauguins hustru, Mette Gauguin, foreviget i værket Sovende kvinde – en hyldest i pastel og kul fra kunstnerens egen hånd. Det nyerhvervede værk markerer Gauguins forbindelse til Danmark og gemmer på den ufortalte historie om en progressiv kvinde, som har en stor del af æren for Gauguins succes som kunstner.

Fra d. 11. oktober bliver det muligt at opleve et nyt værk af Paul Gauguin (1848 – 1903) på Glyptoteket. Museet har erhvervet en sjælden tegning til sin Gauguin-samling, der betegnes som en af verdens fineste. Tegningen, Sovende kvinde. Portræt af Madame Mette Sophie Gauguin, fra slutningen af 1870’erne forestiller Gauguins danske kone Mette Gauguin (f. Mette Sophie Gad 1850 – 1920).

Tegningen er fra Gauguins tidlige år, hvor han endnu arbejdede med kunsten som en fornøjelig adspredelse ved siden af jobbet som bankfunktionær. Han, Mette og børnene levede et liv i Paris med optimisme, overskud og økonomisk stabilitet.

”I disse år lod Gauguin sig inspirere af det nære liv; motiver af sin danske hustru, deres fem børn, opstillinger og blomsteropsatser fra hjemmet. Med denne lille tegning af en hvilende Mette Gauguin bliver vi lukket ind i Gauguins private sfære. I en løs skitseagtig form i kul og pastel indfanger kunstneren præcist sin hustrus karakteristiske profil med markeret næse og mørkt, fyldigt hår. Tegningen minder os om Gauguins danske forbindelse og er et incitament til at blive klogere på den ekstraordinære kvinde Mette Gauguin,” fortæller Anna Kærsgaard Gregersen, museumsinspektør for fransk kunst på Glyptoteket.

Infant terrible med forretningssans
Mette Gauguin har haft stor betydning for det forhold, danskerne og de danske kulturinstitutioner har til kunstneren: ”Mette Gauguin var en driftig, karakterstærk og progressiv kvinde forud for sin tid. Hun navigerede sikkert mellem familieliv og Gauguins forretning. Den nyerhvervede tegning viser en sjælden, men væsentlig motivkreds fra kunstnerens hånd, og den styrker fortællingen om Mette Gauguins og Paul Gauguins korte om end afgørende kapitel i København. Det er derfor også en stor glæde, at værket nu skal bo på Glyptoteket tæt på parrets bopæl i København – bedre hjem kunne tegningen ikke have fået,” siger Anna Kærsgaard Gregersen.

Som ung rejste Mette Sophie Gad til Paris. Hun fandt et værelse på et pensionat, hvor hun mødte sin kommende mand, bankfunktionæren Paul Gauguin og blev gift i 1873. Paul Gauguin forsøgte at slå igennem som kunstner, og hustruen tog sig af parrets fem børn, indtil de var tvunget til at søge nye veje for et bedre økonomisk fundament. Familien flyttede til Danmark i 1884, hvor Mette Gauguin kunne bruge sine franske sprogkundskaber til at undervise unge vordende diplomater i fransk. Hun oversatte også bøger af bl.a. Leo Tolstoj og Émile Zola til dansk.

Da Paul Gauguin forlod familien bare et halvt år efter, blev Mette familiens egentlige forsøger. Hun overtog en del af sin mands forretning, indsendte billeder til og arrangerede udstillinger og solgte værker til danske samlere. Som en del af det danske kunstneriske og intellektuelle miljø stod hun også for saloner i familiens eget hjem. Forfatter Otto Rung beskriver i Min Klunketid Mette Gauguin: ”Jeg mindes kun en eneste fra firserne og halvfemserne, der bar håret kort, og endda var alles yndling for sin tapre kvindelighed, hvor hun viste sig […] Hun var den snobbede og snærpede klunketids af alle elskede enfant terrible!”

Mette Gauguin markeret af Emma Gad
Mette Gauguins 70-års fødselsdag blev markeret med et portræt i Politiken skrevet af den indflydelsesrige Emma Gad, gift med Mette Gauguins fætter. I uddrag fra portrættet stod: “Hvad hans Hustru stræbte og stred, mens hun var knyttet til denne noget ekscentriske Kunstnernatur [Paul Gauguin], og hvad hun udrettede, da hun med sinde Børn var vendt tilbage hertil […] fortjener et Kapitel for sig i den Livsens Bog […]. Men nu, hvor hun er naaet til de halvfjers, faar hun Lønnen derfor. Ikke alene er hun agtet og afholdt som faa af sine mange Venner, men hendes to Sønner blev til Kunstnere, som er i Færd med at vinde Ry, og som med Ære bærer det berømte Navn, de tog i Arv fra deres Fader.”

Mette Gauguin døde kort efter d. 25. september 1920. I dag er hun begravet på Garnisons Kirkegård i København sammen med flere af parrets børn. På hendes gravsten står der skrevet: ”SLÆGT OG VENNER LAGDE DENNE STEN TIL MINDE OM ET STÆRKT SIND OG ET RIGT HJERTE”.

Selvom opholdet i København ikke var Paul Gauguins lykkeligste tid, blev perioden afgørende for hans karriere. Familien efterlod han i Danmark til fordel for sit kunstneriske virke, men takket være sin driftige hustru sikrede hun, at mange af hans værker blev på dansk jord. Parret forblev gift hele livet, selvom de skrev det sidste brev til hinanden i 1893; en korrespondance, der tegner et portræt af en stærk hustru, mor og forretningskvinde.

Om museet

Ny Carlsberg Glyptotek er stiftet af brygger Carl Jacobsen (1842-1914), en af 1800-tallets store industrimagnater og til dato den største danske kunstmæcen.

Presse

Kontaktoplysninger, fakta om Glyptoteket samt pressefotos- og meddelelser.

Udstillinger

Udstillingerne indeholder både kunstværker og arkæologiske genstande og tilbyder nye vinkler på liv, kultur og civilisation gennem 6.000 år.