Anmelderrost Gauguin-udstilling rejser til Alte Nationalgalerie i Berlin

Publiceret den 8. juli 2021

Den anmelderroste udstilling Paul Gauguin – Hvorfor er du vred? har trods forårets nationale nedlukning oplevet stor interesse – også i udlandet. I foråret 2022 rejser udstillingen til Berlin, så de tyske museumsgæster også kan få glæde af den.

Udstillingen, der åbnede på Glyptoteket den 19. november 2020, sætter museets enestående samling af Paul Gauguins værker i et nyt lys. Her genbesøges fortællingen om en af fransk kunsts mest mytologiserede figurer og der stilles skarpt på kunstnerens værker skabt på Tahiti. Gauguins kendte malerier samt grafiske og keramiske værker udstilles sammen med et større historisk materiale og international samtidskunst. På den måde fremskrives det blandt andet, hvordan kunstneren var en del af et større politisk og kulturhistorisk landskab, og samtidig peges der på den betydning, som Gauguins værker stadig har i dag.

En del af udstillingens narrativ er at belyse, hvordan kunstneren tilhørte et større kolonialt og kulturhistorisk landskab og at undersøge betydningen af den arv, Gauguins kunst har efterladt os i dag. Udstillingen præsenterer derfor også en række internationale samtidskunstnere, som ikke kun taler om, hvordan Gauguins værk virker, men også om hvem og hvordan de påvirker. De udstillende kunstnere er Yuki Kihara, Selina Tusitala Marsh, Angela Tiatia samt den afdøde tahitianske multikunstner og aktivist Henri Hiro.

Det er denne nye indgang til Gauguins værker, der har vakt så stor begejstring, at Politiken skrev: ”Paul Gauguin har aldrig smagt bedre”, og at Alte Nationalgalerie i Berlin vil vise udstillingen. Udstillingen åbner 25. marts 2022 og kan ses indtil 10. juli 2022.

Når udstillingen rejser til Berlin, betyder det også, at en stor del af Glyptotekets enestående samling ikke kan opleves på museet i København.

Glyptotekets direktør Gertrud Hvidberg-Hansen siger:

”Vi har med denne udstilling ønsket at se på en af de helt store mestre på en ny måde og indsætte ham i en anden og mere aktuel kontekst, end man sædvanligvis gør. Det er en vigtig anerkendelse af det arbejde og den metode, der ligger bag udstillingen, at et profileret kunstmuseum som Alte Nationalgalerie nu ønsker at vise udstillingen. Glyptoteket er et markant museum – også på den europæiske kunstscene – og vi er derfor meget glade for, at museets værker og udstillinger kan nå bredere ud, så endnu flere kan se dem.”

Inden udstillingen rejser til Berlin, kan den dog opleves på Glyptoteket, helt frem til den 1. august 2021. Efter forårets nedlukning blev det nemlig muligt at forlænge udstillingen, som ellers skulle være lukket 16. maj.

Over sommeren kan man udover Paul Gauguin – Hvorfor er du vred? opleve tre andre anmelderroste særudstillinger med henholdsvis fransk skulpturs store mester Auguste Rodin, den oldægyptiske dæmongud Bes samt den kenyansk-britiske samtidskunstner Michael Armitage.

Udstillingen Paul Gauguin – Hvorfor er du vred? er kurateret af museumsinspektør Anna Kærsgaard Gregersen.

Læs mere om Paul Gauguin – Hvorfor er du vred?

Om museet

Ny Carlsberg Glyptotek er stiftet af brygger Carl Jacobsen (1842-1914), en af 1800-tallets store industrimagnater og til dato den største danske kunstmæcen.

Presse

Kontaktoplysninger, fakta om Glyptoteket samt pressefotos- og meddelelser.

Udstillinger

Udstillingerne indeholder både kunstværker og arkæologiske genstande og tilbyder nye vinkler på liv, kultur og civilisation gennem 6.000 år.